Πούτιν: «Η Ρωσία θα παρέχει φυσικό αέριο χωρίς διακοπή - Δεν έχουμε σκοπό να ανασυστήσουμε μια αυτοκρατορία»

Καθησυχάζει τους φόβους για την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις εξελίξεις που ο ίδιος προκάλεσε με την αναγνώριση αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα αέφερε πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.

Από την πλευρά του και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει

να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ σκοπεύουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν βλέπουμε την απαιτούμενη ποιότητα σχέσεων με την Ουκρανία»

Εν τω μεταξύ σε σημερινές του δηλώσεις, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ο κ. Πούτιν τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Περιμέναμε ότι θα υπήρχαν εικασίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυγκροτήσει μια αυτοκρατορία», αλλά αυτό «δεν είναι η πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει όλες τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και εργάζεται ενεργά για την ενίσχυση της συνεργασίας με όλες τις ανεξάρτητες χώρες που έχουν αναδυθεί στον μετασοβιετικό χώρο.

«Δυστυχώς, μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία, δεν βλέπουμε την απαιτούμενη ποιότητα σχέσεων με την Ουκρανία... έχει εξαφανιστεί. Θέλω να το τονίσω: οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το πραξικόπημα και την παράνομη κατάληψη της εξουσίας από αυτούς που το έκαναν», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με το TASS.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει πλέον το δικαίωμα να στήσει στρατιωτικές βάσεις τόσο στο Ντονέτσκ όσο και στο Λουγκάνσκ- με βάση της συνθήκες που υπέγραψε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με τους αυτονομιστές ηγέτες.

Με την κίνησή του αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος γυρίζει την πλάτη στις προειδοποιήσεις της Δύσης θέτοντας εν αμφιβόλω τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις δύο συνθήκες φιλίας που υπέβαλε ο Πούτιν για έγκριση από τη ρωσική Δούμα, η κυβέρνηση της Μόσχας έχει το δικαίωμα να κτίσει βάσεις στις περιοχές αυτές και το ίδιο μπορούν να κάνουν κι αυτές στο ρωσικό έδαφος.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να υπερασπιστούν η μία την άλλη και να υπογράψουν χωριστές συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και για αναγνώριση των συνόρων του άλλου.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της και διαμηνύει πως δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνσκι ξεκαθάρισε πως περιμένει από τους δυτικούς συμμάχους να παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη στη χώρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα