Θάνος Πλεύρης: Στα πρότυπα του αγγλικού συστήματος Υγείας το πλάνο για το νέο ΕΣΥ, ο ρόλος των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία

Για συμβολή των ιδιωτών στο ΕΣΥ αλλά και τα απογευματινά χειρουργεία μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «όταν μιλάμε συνολικά για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θεωρούμε εύλογα, αφενός ότι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ιδιώτη, να έχουν part-time σχέσεις με το δημόσιο σύστημα».

Όπως επισήμανε εξετάζονται δύο θέματα από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

«Το πρώτο είναι το άνοιγμα της δυνατότητας των ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία με part time εργασία. Το δεύτερο αφορά να υπάρχουν απογευματινά χειρουργεία με τους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους».

«Έτσι ένας ιδιώτης γιατρός θα μπορεί να επιλέξει να παρέχει υπηρεσίες και στον «Ευαγγελισμό», στο «Σωτηρία», αλλά κυρίως στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια και δεν είναι ελκυστικά.

Είναι οξύμωρο να έχουμε, για παράδειγμα, σε μια πόλη της επαρχίας πολλούς παιδιάτρους και να μην έχουμε στο δημόσιο νοσοκομείο, ή να υπάρχει αναισθησιολόγος στην ιδιωτική κλινική και να μην υπάρχει στο νοσοκομείο, επειδή ο γιατρός που θα μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο πρέπει να είναι υποχρεωτικά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Γιατί ένας που είναι στον ιδιωτικό τομέα και είναι καλός γιατρός, όπως παρέχει τις υπηρεσίες του σε μια καλή ιδιωτική κλινική, να μην μπορεί να το κάνει part time και στο ΕΣΥ;» είπε χαρακτηριστικά.

«Με τα απογευματινά χειρουργεία θα αυξηθούν και τα έσοδα των νοσοκομείων»

Κατά την γνώμη του η ένσταση που μπορεί να ακουστεί είναι ιδεοληψία. «Η ένσταση, που μπορεί να ακουστεί από γιατρούς του ΕΣΥ, με συγχωρείτε, αλλά είναι μια ιδεοληψία. Το να πει δηλαδή κάποιος ότι «επειδή εγώ είμαι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν θέλω να μπει ιδιώτης μέσα στο νοσοκομείο, δεν το καταλαβαίνω» δήλωσε.

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο αυτομάτως θα αυξηθούν εκτός από τα έσοδα του γιατρού και τα έσοδα του νοσοκομείου.

«Με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς, ενώ παράλληλα το προσωπικό του ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία θα αυξήσουν τα έσοδά τους. Το νοσοκομείο, τις απογευματινές ώρες δεν κάνει χειρουργεία και αυτή τη στιγμή τα χειρουργεία βρίσκονται εκεί χωρίς να αξιοποιούνται.

Τώρα θα μπορούν να τα αξιοποιούν με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ».

Παράλληλα, εξήγησε ότι έχουμε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που φεύγουν και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα γιατί παίρνουν καλύτερες αμοιβές. Έτσι, «από τη στιγμή που θα τηρείται η πρωινή λίστα των χειρουργείων, τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορούν την πρωινή λίστα, επομένως ο ασθενής που θα πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα θα εξυπηρετείται καλύτερα» είπε υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο όλοι είναι κερδισμένοι. Οι πολίτες, το νοσοκομείο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό.

«Θα ήθελα κάποια στιγμή να λειτουργούσαμε στα πρότυπα της Αγγλίας»

Κατά την άποψή του η δυνατότητα για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά κόλλησε γιατί ενώ είχε ψηφιστεί και υπήρχε ο νόμος, αυτομάτως οι μειοψηφίες μέσα στα νοσοκομεία το μπλόκαραν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το λειτούργησε ποτέ, χωρίς να το καταργήσει.

«Όσον αφορά τις ενστάσεις των ιδιωτών γιατρών, με συγχωρείτε, αλλά κανένας ιδιώτης γιατρός ή ιδιωτική κλινική δεν θα στερήσει το δικαίωμα από τον «Ευαγγελισμό» ή το «Λαϊκό» να κάνει χειρουργεία το απόγευμα και να μπορεί με αυτά τα χειρουργεία και να εξυπηρετεί πολίτες και να έχει επιπλέον πόρους. Εκεί δεν υπάρχει επιχείρημα» είπε και πρόσθεσε: «Ιδεολογικά, θα ήθελα κάποια στιγμή να λειτουργούσαμε στα πρότυπα της Αγγλίας, όπου ο κάθε γιατρός με την ίδια άνεση είναι και σε ιδιωτική κλινική και στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Άρση μέτρων για εμβολιασμένους από...Μάρτη, όπως αναφέρει το news4health.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα