ΠΟΥ: Έρχεται μεγάλη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μετά τα όσα έγιναν στον τελικό του Euro 2020

Δραματική είναι η προειδοποίηση επιδημιολόγου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα, μετά τα όσα έγιναν στο Euro 2020, με τα πλήθη των φιλάθλων που τραγουδούσαν στις εξέδρες ή και έξω από τα γήπεδα χωρίς να φορούν μάσκες.

Η Βρετανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, παρά το γεγονός ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Μάλιστα, στον σχεδιασμό των Βρετανικών αρχών είναι η κατάργηση

των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου, σε μια κίνηση που προκαλεί ανησυχία σε κάποιους επιστήμονες.

«Ολέθριο θέαμα στον τελικό»

Με έναν ασυνήθιστα «ευθύ» τόνο από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ, που τις περισσότερες φορές απέχει από σχόλια για τις πολιτικές μεμονωμένων κρατών-μελών, η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του οργανισμού για τον κορονοϊό Μαρία Βαν Κέρκοβ χαρακτήρισε «ολέθριο» το θέαμα των 60.000 και πλέον θεατών στον αγώνα Ιταλίας-Αγγλίας.

«Υποτίθεται ότι πρέπει να χαίρομαι να βλέπω τη μετάδοση να γίνεται μπροστά στα μάτια μου;», έγραψε σε ανάρτησή της στις τελευταίες φάσεις του αγώνα. «Η πανδημία δεν κάνει διάλειμμα σήμερα... Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του θα εκμεταλλεύεται τους ανεμβολίαστους, σε συναθροίσεις, χωρίς μάσκες, με κραυγές/φωνές/τραγούδια. Ολέθριο».

Για... ελεγχόμενο τρόπο μίλησε ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιτρέψει σε πάνω από 60.000 ανθρώπους να παρακολουθήσουν τον τελικό, λέγοντας ότι διεξάγεται «με προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο με τεστ για όλους όσους πάνε εκεί», δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι τα εμβόλια έχουν δημιουργήσει ένα «αξιόλογο τείχος ανοσίας».

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά κρουσμάτων του κορονοϊού αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν πάνω από 2,6 εκατ. νέα κρούσματα, με την Ευρώπη να καταγράφει σημαντική αύξηση της τάξεως του 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ στην τελευταία του επιδημιολογική ενημέρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από 4 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα όλες τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην άρση των περιορισμών προκειμένου να «μην χάσουν τα κέρδη που αποκόμισαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα