Πόσους μόνιμους υπαλλήλους «βόλεψε» στο δημόσιο ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι δείχνουν οι αριθμοί

Μετά από δηλώσεις μελών της αντιπολίτευσης περί μεροληπτικούς διορισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο δημόσιο, κυβερνητικές πηγές δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία που διαψεύδουν τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τον Δεκέμβριο του 2014 ο αριθμός μονίμων υπαλλήλων στο δημόσιο ήταν 576.856 ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 μειώθηκαν στους 566.505.Από τις ίδιες πηγές προκύπτει ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποιήθηκε κάποια

διόγκωση υπαλλήλων στο δημόσιο αφού ο αριθμός των συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν 48.084. Η ίδια κατηγορία τον Δεκέμβριο του 2016 ανήλθε στους 49.448, αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2017 στους 48.300 και τον Φεβρουάριο του 2018 στους 47.743. Όλες οι προσλήψεις δηλώνονται να έχουν γίνει μέσω ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχει κανένας διορισμός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση τακτικού ή έκτακτου προσωπικού.

Οι θέσεις των τακτικών υπαλλήλων δε θα πρέπει να μπερδεύονται με αυτές των μετακλητών οι οποίες εκ του νόμου έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν δημιουργούν καμία προοπτική μονιμοποίησης και καλύπτονται από ανθρώπους που πληρούν και το βασικό κριτήριο της εμπιστοσύνης και πολιτικής συνεννόησης.

Οι αποδοχές των μετακλητών υπαλλήλων –παρά τα αντιθέτως αναφερόμενα– μειώθηκαν δραματικά με τον ν. 4354/15 και την υπαγωγή τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο.

Η τελευταία φορά που έγιναν κρίσεις στο Δημόσιο ήταν το 2010 με το ν. 3839/10 και μόνο σε μερικούς φορείς του Δημοσίου.

Υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούσαν επί δεκαετίες με το σύστημα των απευθείας τοποθετήσεων προϊσταμένων. Η παρούσα κυβέρνηση με τον ν. 4369/16 εισήγαγε ένα απολύτως αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Πλέον η επιλογή δεν γίνεται από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά από ανεξάρτητα όργανα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του ΝΣΚ.

Την ίδια στιγμή ο νόμος προβλέπει την παραμονή των ήδη υπηρετούντων προϊσταμένων στις θέσεις τους, μέχρι την ολοκλήρωση των κρίσεων, βάζοντας τέλος στη μακρόχρονη λογική της απόλυσης των υπαρχόντων υπαλλήλων και της πρόσληψης νέων με κομματικά κριτήρια όπου ακόμα μέχρι και σήμερα η πλειονότητα των προϊσταμένων που υπηρετούν σε όλο το Δημόσιο είναι άνθρωποι που τοποθετήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα