Πώς ορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων

Ασφαλιστικές εισφορές: Από 1 Ιανουαρίου 2020, το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης στον e-ΕΦΚΑ ασφαλισμένου και εργοδότη, για τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του Δημοσίου υπαλλήλους και ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι), ορίζεται μηνιαίως σε ποσοστό 20% επί των συνταξίμων μηνιαίων αποδοχών τους, και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Αυτό ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ότι αφορά τις εισφορές και τις συντάξιμες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Έτσι ορίζεται ότι το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης ασφαλισμένου και εργοδότη έχει διαμορφωθεί σε ποσοστό 20%, για τα ακόλουθα πρόσωπα:

α. τους τακτικούς και μετακλητούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α' και β' βαθμίδας,

β. τους ιερείς και τους υπαλλήλους των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και

γ. τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έτσι σπό 1.1.2017, για τους αμειβόμενους με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου (ν.4354/2015) και ειδικότερα για τους παλαιούς (έως 31.12.1992) ασφαλισμένους, ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη.

Για τους νέους (από 1.01.1993) ασφαλισμένους, ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή οι τακτικά καταβαλλόμενες αποδοχές τους.

Για τους αμειβόμενους με τις διατάξεις του ειδικού μισθολογίου (ν.4472/2017), από 1.1.2017, οι συντάξιμες αποδοχές των με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου υπαλλήλων, ανεξάρτητα εάν ανήκουν στην κατηγορία των «παλαιών» ή «νέων» ασφαλισμένων, είναι οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές με εξαίρεση την προσωπική διαφορά.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται μηνιαίως στο ποσό των 6.500 ευρώ και αποσυνδέεται πλέον από το βασικό μισθό μισθωτού.

Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται από την 1.1.2023 έως 31.12.2024 κατ' έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού το ποσό των ασφαλιστέων αποδοχών παραμένει στα επίπεδα του προηγουμένου έτους. Από 1.1.2025 και εφεξής το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών προσαυξάνεται κατ' έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών. Διευκρινίζεται ότι η πρόσθετη ειδική εισφορά που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ α' βαθμού οι οποίοι υπάγονται στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε) παραμένει στο ύψος που προβλεπόταν μέχρι την 1.1.2017.

Ως εκ τούτου, από 1.1.2017, οι αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο απασχολούμενοι ανεξάρτητα εάν ανήκουν στην κατηγορία των «παλαιών» ή «νέων» ασφαλισμένων, εξακολουθούν να καταβάλλουν την πρόσθετη ειδική εισφορά Β.Α.Ε. ποσοστού 4,3%, η οποία υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Παράλληλα προβλέπεται η απεικόνιση της ασφάλισης των μισθωτών του Δημοσίου στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).

Οι ασφαλιστικές εισφορές των τακτικών μονίμων υπαλλήλων, μετακλητών και λειτουργών του Δημοσίου καθώς και των ένστολων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από 1.1.2017 εντάσσονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό καθεστώς του e- ΕΦΚΑ, δηλώνονται από τον εργοδότη σε μηνιαία βάση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα