Πώς λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα παροχών αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ

Το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται από το νεοσύστατο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές Μαρτίου και μέσα στην πρώτη εβδομάδα εγκρίθηκαν 60 αιτήσεις. Ο λόγος για το πιλοτικό πρόγραμμα αναπηρίας που εφαρμόζεται από το νεοσύστατο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και στοχεύει να απλουστεύσει τη διαδικασία χορήγησης παροχών

σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε νέους δικαιούχους και μόνο εάν βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Ως «νέοι» θεωρούνται οι δικαιούχοι που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για χορήγηση κάποιου προνοιακού επιδόματος. Η ένταξη στο πιλοτικό πρόγραμμα συνοδεύεται από απαλλαγή καταβολής του παράβολου των 46 ευρώ που αφορά την εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά είτε σε ένα από τα 50 Κέντρα Κοινότητας στους δήμους της Αττικής ή στην κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού, που βρίσκεται στην οδό Πατησίων 30 στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης δημιουργείται από τον θεράποντα γιατρό ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας για τον κάθε δικαιούχο. Στη συνέχεια καθορίζεται η παραπομπή του στο ΚΕΠΑ. Ακολούθως τριμελής επιτροπής από τα ΚΕΠΑ αξιολογεί την αναπηρία του δικαιούχου και συμπληρώνεται σχετικό ερωτηματολόγιο.
Οι ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να πετύχουν τη συμμετοχή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα είναι οι εξής:

• Η αίτηση υποβάλλεται, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων της Αττικής και της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΕΚΑ (Πατησίων 30).

• Η διαδικασία υποβολής της αίτησης απαιτεί τα εξής στοιχεία :

α) Καταχώρηση ΑΜΚΑΑΦΜ.

β) Εμφάνιση προσυμπληρωμένων στοιχείων και συμπλήρωση στοιχείων που λείπουν. Αυτά είναι τα προσωπικά στοιχεία, τα στοιχεία επικοινωνίας, τα στοιχεία αντιπροσώπου, η κατηγορία δικαιούχου κ.α.

γ) Επιλογή επιδόματος / προγράμματος (π.χ. τυφλότητας κλπ) καθώς και τυχόν πρόσθετων λόγων εξέτασης από τα ΚΕΠΑ (π.χ. απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας).

δ) Ασφαλιστική κατάσταση: Για παράδειγμα εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη από κάποιον άλλο φορέα, ή αν χρειάζεται νοσηλεία σε ίδρυμα ή προνοιακή μονάδα.

ε) Συμπλήρωση IBAN

στ) Αποθήκευση

• Μετά την αποθήκευση της αίτησης δημιουργείται στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ, ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας, αποδίδεται στον αιτούντα κωδικός εισόδου στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠΑ και αυτός παραπέμπεται στον θεράποντα γιατρό της κύριας πάθησης.

• Ο γιατρός της κύριας πάθησης, με βάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, συμπληρώνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ τον φάκελο αναπηρίας με το εισηγητικό και αποστέλλει ηλεκτρονικά τον φάκελο στα ΚΕΠΑ.

• Ο αιτών ενημερώνεται με sms και email για την ημερομηνία εξέτασής του.

• Η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα των ΚΕΠΑ και ο αιτών ενημερώνεται με sms και email , ώστε να εισέλθει με τον κωδικό του και να λάβει γνώση. Μπορεί να δηλώσει αν αποδέχεται την απόφαση ή μπορεί εντός προθεσμίας δέκα ημερών να
προσφύγει σε δευτεροβάθμια επιτροπή.

• Στην δευτεροβάθμια επιτροπή διεκπεραιώνεται η προσφυγή με τον ίδιο τρόπο.

• Η τελεσίδικη απόφαση αποστέλλεται ηλεκτρονικά από τα ΚΕΠΑ στον ΟΠΕΚΑ. Εφόσον στον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας εμφανίζονται να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την απονομή του επιδόματος, εγκρίνεται η αίτηση.

• Η καταβολή του επιδόματος γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκε από τον αιτούντα και στον οποίο εμφανίζεται ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

• Η καταβολή της παροχής σε χρήμα ισχύει από την 1η του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία εξέτασής του από τα ΚΕΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα