Πώς διαμορφώνονται οι αποδοχές, η άδεια και τα επιδόματα εορτών των αποκλειστικών νοσοκόμων

Πως διαμορφώνονται οι αποδοχές, η άδεια και τα επιδόματα εορτών των αποκλειστικών νοσοκόμων μετά την αύξηση του κατώτατου

Παραδείγματα

Αυξημένες αποδοχές και επιδόματα θα έχουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.
Δεδομένου ότι, οι αποκλειστικές νοσοκόμες και νοσοκόμοι δεν καλύπτονται σήμερα από κάποια ειδικότερη Συλλογική Ρύθμιση Εργασίας, το

βασικό τους ημερομίσθιο δεν μπορεί να υπολείπεται του προαναφερθέντος νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου. Το δε ημερομίσθιο αυτό, προσαυξάνεται με τα ακόλουθα ποσοστά (για τις αντίστοιχα αναφερόμενες κάτωθι, αιτίες):

α) Με ποσοστό 25%, για νυκτερινή απασχόληση (ήτοι από ώρας 22:00΄ έως 06:00΄),

β) Με ποσοστό 75%, για απασχόληση σε ημέρα Κυριακής και εξαιρέσιμης αργίας,

Κατόπιν, στα ημερομίσθια αυτά προστίθενται οι αναλογίες:

α) Της αδείας και του επιδόματος αδείας, όπως προκύπτει από τις οικείες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, και

β) Του επιδόματος εορτών (Δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 19040/1981 Κ.Υ.Α. (Β΄ 742), όπως ισχύει.

Οι συντελεστές εξεύρεσης των αναλογιών αυτών για κάθε ημερομίσθιο που αντιπροσωπεύει εργασία έξι (6) ωρών και σαράντα (40) πρώτων λεπτών της ώρας, ορίζονται από τον πίνακα (1) που ακολουθεί:

Ακολούθως, με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς, παραθέτουμε τους πίνακες (2) και (3) για τις περιόδους απασχόλησης από 1/1 έως 30/4 και από 1/5/ έως 31/12:

Ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας στον ιδιωτικό τομέα, καθορίζονται: α) η 25η Μαρτίου, β) η Δευτέρα του Πάσχα , γ) η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου) δ) η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου), ε) η 26η Δεκεμβρίου και στ) η 1η Μαΐου, ενώ ως ημέρα προαιρετικής αργίας, η 28η Οκτωβρίου.

Οι μισθωτοί που απασχολούνται νομίμως κατά τις ανωτέρω αναφερόμενες αργίες, δικαιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν.Δ. 3755/1957 (Α΄ 182) όπως τροποποιήθηκε με το ν.435/1976 (ΦΕΚ Α΄ 251) και ισχύει, ανεξαρτήτως του κύρους της συμφωνίας περί της απασχόλησης τους αυτής και των άλλων ενδεχομένων συνεπειών, την, από την υπ' αριθ. 8900/1946 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, όπως αυτή ερμηνεύτηκε με την υπ' αριθμ. 25825/1951 όμοια απόφαση, προβλεπομένη προσαύξηση 75% επί του νομίμως καταβαλλόμενου ημερομισθίου.

Ο χρόνος της νυκτερινής εργασίας σε ημέρα Κυριακής ή αργίας, αμείβεται με την προσαύξηση για την αργία (75%) συν την προσαύξηση 25% για τη νύχτα (ήτοι αργία + νύχτα = 75% + 25%, συνολικά 100%).

Κάθε ένα από τα ημερομίσθια των ανωτέρω πινάκων ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για απασχόληση έξι (6) ωρών και σαράντα (40) πρώτων λεπτών της ώρας.

Το ωρομίσθιο (Ω) κάθε ημερομισθίου (Η) προκύπτει ως εξής: Ημερομίσθιο x 6 (που αντιπροσωπεύει τις ημέρες της πλήρους εβδομαδιαίας απασχόλησης) δια του 40 (που είναι οι ώρες της πλήρους εβδομαδιαίας απασχόλησης). Συγκεκριμένα: Ω = Η x 6/40 (0,15).

Τα ημερομίσθια που αναγράφονται στους παραπάνω πίνακες αφορούν εργαζόμενους χωρίς προϋπηρεσία. Σε περίπτωση προϋπηρεσίας, το ημερομίσθιο προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία (και έως έξι τριετίες) και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω (5% x 6 = 30%). Συνεπώς για κάθε αποδεδειγμένη τριετία όλα τα ημερομίσθια των πινάκων αυτών προσαυξάνονται με το αντίστοιχο ποσοστό, δηλ. 5% για 1 τριετία 10% για 2 τριετίες 15% για 3 τριετίες κ.ο.κ.

Οι ως άνω προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για τη συμπληρωθείσα υπηρεσία μέχρι την 14.2.2012.
Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στα ημερομίσθια που αναφέρονται στους πιο πάνω πίνακες.

Τα ανωτέρω ημερομίσθια με την αναλογία της άδειας, του επιδόματος αδείας και των επιδομάτων εορτών (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα καταβάλλονται ταυτόχρονα με τα ημερομίσθια, για πρακτικούς λόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos