Πώς μπορεί να εμπλακεί η Ελλάδα στη Λιβύη - Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει

H δήλωση του Νίκου Δένδια μετά τη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη... με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων» οδήγησε σε διάφορους συνειρμούς, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε ο υπουργός.

«Η φράση "η Ελλάδα

είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή", αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνούς μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας», ανέφερε το υπουργείο σε σχετική διευκρίνιση, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να στείλει ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη την επόμενη ημέρα.

Μετά τη συνάντηση με τον Χαφτάρ, ο Νίκος Δένδιας τόνισε: «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, τη Διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»Χαφτάρ: To συγκινητικό μήνυμα για την Ελλάδα και η διακοπή παραγωγής πετρελαίου

Ακολούθως εξέφρασε την πικρία της ελληνικής πλευράς για τη μη κλήση της στη Διάσκεψη του Βερολίνου και έριξε το... μπαλάκι στη Μέρκελ, ζητώντας από τη Γερμανία να πράξει τα συμφωνηθέντα: «Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε στις συνομιλίες από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε, ωστόσο, από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων (σ.σ.: μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης). Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Πριν κλείσουν οι κάμερες και αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι για να συζητήσουν οι δυο άνδρες κατ' ιδίαν, ο Νίκος Δένδιας δώρισε στον Λίβυο στρατάρχη ένα βιβλίο, με τον μεταφραστή του να του εξηγεί περί τίνος πρόκειται.

Keywords
Τυχαία Θέματα