Νέα πνοή στην ιστορική περιοχή του Πειραιά: Παρουσιάστηκε το πρότζεκτ ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου (φωτο)

Η παρουσίαση του σημαντικότερου προγράμματος αστικής ανάπλασης των τελευταίων 30 ετών στο Δήμο Πειραιά έλαβε χώρα την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώπιον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο

συνδυαστικών ενεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την αναμόρφωση και την ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής του Αγίου Διονυσίου Πειραιά, που ξεκίνησε με την αναμόρφωση τεσσάρων μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων. Το πρόγραμμα της ανάπλασης εξελίσσεται σε δύο άξονες:

με αντίστοιχες πετυχημένες γειτονιές της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ ή του Βερολίνου.

Είμαι βέβαιος ότι το 2025 ο Δήμος Πειραιά θα έχει πετύχει κάτι μοναδικό. Με τα έργα που υλοποιούνται θα έχει ενώσει την περιοχή γύρω από τον σταθμό του Μετρό και του τρένου, με την Αγορά και τον Πύργο Πειραιά, θα συνεχίζει στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου από την οδό Σωτήρος στο Πασαλιμάνι και παραλιακά θα φτάνει έως το Μικρολίμανο, το Δελφινάριο και τελικά στο ΣΕΦ. Έτσι, ο Πειραιάς θα γίνει η αφετηρία του παραλιακού μετώπου, που θα συνδέει τον Πειραιά με το Σούνιο».

Παράλληλα, η επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, Andreea Moraru, ανέφερε:

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην αστική ανάπλαση του Πειραιά. Το πρόγραμμα ανάπλασης το οποίο θα υλοποιηθεί από το Δήμο σε συνδυασμό με τις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή με έντονο εμπορικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η κοινοπραξία μας με την Dimand μας επέτρεψε να επενδύσουμε στην πρώην βιομηχανική περιοχή του Αγίου Διονυσίου μεταμορφώνοντας τα πρώην βιομηχανικά κτήρια του Παπαστράτου σε μοντέρνους γραφειακούς χώρους σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας και επικεντρωμένους στις ανάγκες των χρηστών. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αστική ανάπλαση του Πειραιά, δουλεύοντας πολύ στενά με τον Δήμο, με στόχο να συμβάλλουμε στην κάλυψη της ανάγκης εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας».

Η Ναταλία Στράφτη, Managing Partner στην Grivalia Management Company, τόνισε κι εκείνη με τη σειρά της τη σημασία του έργου τόσο για την Grivalia και την Eurobank, όσο και για την ευρύτερη περιοχή και το θετικό αποτύπωμα που η ανάπτυξη αυτή θα έχει στον Άγιο Διονύσιο.

«Η ανάπλαση των κτιρίων της Παπαστράτος αποτελεί επένδυση που με την ολοκλήρωσή της θα έχουν επενδυθεί συνολικά κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την οποία συνεργάστηκαν ένας developer και ένα επενδυτικό fund, ενώ για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής καθοριστική ήταν η συμβολή και η συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.

Από την έναρξη του έργου αυτού, βλέπαμε ότι ήταν σύμφωνο με την επενδυτική μας στρατηγική, αλλά και της τράπεζας εκ των υστέρων, καθώς επρόκειτο για ένα έργο με βιώσιμα χαρακτηριστικά, και οφέλη για τους μετόχους, τους χρήστες, και την τοπική κοινότητα. Η στρατηγική θέση της ανάπτυξης κοντά στο λιμάνι, με εξαιρετικές προσβάσεις από μέσα σταθερής τροχιάς καθώς επίσης και η συνεργασία με ένα έμπειρο developer, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχική μας απόφαση.

Αναμένουμε ότι το εν λόγω έργο, θα αποτελέσει την αφορμή για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής του Αγ. Διονυσίου και μεταμόρφωσής της από μια βιοτεχνική σε επιχειρηματική ζώνη με πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους».

Για την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της ιστορικής καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτου», ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, τόνισε:

«Το συγκεκριμένο εγχείρημα έρχεται να επιβεβαιώσει την πάγια πεποίθησή μας ότι το θετικό κοινωνικό πρόσημο είναι μονόδρομος όταν συνεργάζονται άνθρωποι με όραμα και όταν ο δημόσιος τομέας τολμά να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αστική ανάπλαση της περιοχής και στη μεταμόρφωσή της σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κόμβο. Ως Παπαστράτος δηλώνουμε παρόντες τόσο για τον Πειραιά, που αποτελεί κομμάτι του DNA μας, όσο και για τον στόχο της εθνικής αναβάθμισης της χώρας μας μέσω καινοτόμων επενδύσεων σε ανθρώπους και εγκαταστάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα