Πολιτικοί τριγμοί στη Βρετανία: Η βασίλισσα ενέκρινε την παύση του κοινοβουλίου - Για «συνταγματικό σκάνδαλο» μιλάει η αντιπολίτευση

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία πλέον, ο Μπόρις Τζόνσον προκαλεί πολιτική θύελλα στην χώρα.Η πρωινή του απόφαση να ζητήσει την παύση του κοινοβουλίου - εντολή που ενέκρινε πριν από λίγο και η βασίλισσα Ελισάβετ- έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση των οικονομικών δεικτών αλλά και των πολιτικών αντιπάλων του.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επίσημου σώματος των συμβούλων

της βασίλισσας, γνωστό ως Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος.

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου.

«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πολιτική θύελλα από την απόφαση Τζόνσον

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, στόχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είναι να εμποδίσει τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν  να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συνάψει μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Παράλληλα, πηγή του Εργατικού Κόμματος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν απηύθυνε επιστολή προς την βασίλισσα Ελισάβετ για να εκφράσει τις σοβαρές του ανησυχίες για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης συνάντηση με την βασίλισσα.Την ανησυχία του εξέφρασε με επιστολή προς την βασίλισσα και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Η αντιπολίτευση μάλιστα, χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» την κίνηση Τζόνσον, πυροδοτώντας ένα ντόμινο αντιδράσεων. 

Κατρακυλά η λίρα
Την ίδια ώρα η αντίδραση της οικονομίας στην πολιτική αυτή αναταραχή ήταν άμεση με την στερλίνα να κατρακυλά καταγράφοντας από νωρίς  πτώση κατά 0,6% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.Η λίρα έχει ήδη χάσει το 7,5% της αξίας της κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς δεν έχει γίνει συμφωνία για το Brexit.Η στερλίνα έπεσε στα 1,32 δολάρια στα μέσα Μαρτίου, τότε δηλαδή που κατέστη σαφές ότι η Βρετανία δεν έφευγε από την ΕΕ όπως ήλπιζε η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Πλέον βρίσκεται 10 σεντ χαμηλότερα, περίπου στα 1,22 δολάρια.

«Συνταγματικό σκάνδαλο»

«Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.«Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

«Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του». 

«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας. 

«Ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή», δήλωσε ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

«Δεν έχουμε μία "νέα κυβέρνηση". Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», είπε ο Τομ Γουότσον, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος. «Είναι σκανδαλώδες ότι το κοινοβούλιο θα κλείσει σε μία στιγμή κρίσης καθώς έχουμε μπροστά μας την έξοδο χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία δεν υπάρχει εντολή. Η δημοκρατία μας κινδυνεύει από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη από λιγότερα από εκατό χιλιάδες κομματικά μέλη», δήλωσε η βουλευτή Αννα Σούμπρι επικεφαλής του Change UK. 

«Θα αποτελέσει συνταγματικό σκάνδαλο αν το κοινοβούλιο εμποδισθεί να ελέγξει την κυβέρνηση σε μία στιγμή εθνικής κρίσης. Βαθιά αντιδημοκρατικό», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Η Ιρλανδία δεν θα υποστηρίξει την απάλειψη του backstop στο πλαίσιο του Brexit, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, προσθέτοντας ότι το Δουβλίνο είναι διατεθειμένο να διερευνήσει άλλες διευθετήσεις στο μέλλον.

«Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, περιλαμβανομένου του πλέον περίφημου backstop, απλώς δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», είπε ο Κόβενι από το Παρίσι, όπου συμμετέχει σε διάσκεψη που οργανώνεται από την Medef, την γαλλική εργοδοτική ένωση.

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι όλο και πιο πιθανό», είπε αντιδρώντας στην σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Αντίδραση και από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμ

«Θα ήταν πολύ δύσκολο για τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να ζητήσει μία ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στον νέο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Μπόρις είναι ακριβώς αυτό που αναζητούσε η Βρετανία και αυτό που θα αποδείξει τελικά ότι είναι - ένας σπουδαίος πρωθυπουργός».

{https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1166706175003545600?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα