Πολιτική συμφωνία στην ΕΕ για το πρώτο «ανώδυνο» πακέτο μέτρων για την ενεργειακή κρίση

Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας - που έχει γιγαντωθεί λόγω ενεργειακής κρίσης - φαίνεται ότι έφτασαν οι υπουργοί Ενέργειας, που συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών

ηλεκτρικής ενέργειας στις Βρυξέλλες - όπου συνήλθαν εκτάκτως με 15 κράτη μέλη να ασκούν πιέσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η τσεχική προεδρία, «πράσινο φως» βλέπουν τρία μέτρα:

H υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, To ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες, καθώς και Η συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Πρόκειται για τα τρία έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή την 14η Σεπτεμβρίου.

⚡️ #TTE Energy | DEAL!? Ministers reached a political agreement on measures to mitigate high electricity prices: mandatory electricity demand reduction, cap on market revenues from inframarginal electricity producers and solidarity contribution from fossil fuels producers. pic.twitter.com/BLU4fxWNWj

— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) September 30, 2022

Απογοήτευση για τον «αποκλεισμό» της πλειοψηφίας

Υπενθυμίζεται πως 15 κράτη μέλη - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - είχαν ζητήσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του εισαγώμενου φυσικού αερίου - με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρνείται να καταθέσει σχετική πρόταση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία υπέβαλαν, μάλιστα, κι ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Από την άλλη, δώδεκα χώρες επέμειναν στις αντιρρήσεις τους - με πρώτη τη Γερμανία που εξέφρασε την εκτίμηση πως εφόσον εφαρμοστεί η ιδέα των «15» θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

Η Γερμανία, που έχει ήδη καταφέρει να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για τον χειμώνα, υποστήριξε ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί βάσει των δυνάμεων της αγοράς.

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ_ΚΡΙΣΗ #ΜΕΤΡΑ #ΠΛΑΦΟΝ #ΤΙΜΕΣ #ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ #ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα