Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί έχασαν την πρόσβαση στην Αζοφική αλλά «μπλόκαραν» την είσοδο των Ρώσων στο Κίεβο

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν τον στόχο τους στον τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ενώ δεν διευκρίνισε εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν

την πρόσβαση.

Η Ρωσία ανέφερε ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και ότι περίπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.

Η Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου.

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ήδη από την 1η Μαρτίου πως οι δυνάμεις της έχουν κόψει την πρόσβαση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα.

«Μπλόκο» στην είσοδο των Ρώσων στο Κίεβο, έκλεισαν τις κύριες οδούς

Οι Ρώσοι έχουν «κυκλώσει» το Κίεβο, όμως οι δύο κύριες διαδρομές προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας φέρεται να έχουν μπλοκαριστεί, σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται ενημέρωση από τον ουκρανικό στρατό.

Όπως ανέφερε ο Ολεξάντρ Χρούζεβιτς, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου, οι ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου – που χωρίζει την πόλη από βορρά προς νότο – έχουν σταματήσει.

«Από σήμερα, ο εχθρός έχει σταματήσει σε απόσταση σχεδόν 70 χιλιομέτρων από τη δεξιά όχθη της πόλης, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση πυρών, εκτός από βολές ρουκετών. Στην αριστερή όχθη, η προέλαση έχει επίσης ανακοπεί. Ο εχθρός βάλλει κυνικά κατά των υποδομών μας, όμως οι κύριοι τρόποι επίθεσης έχουν μπλοκαριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας έκανε γνωστό ότι σκότωσε τον Ρώσο αντιστράτηγο Αντρέι Μόρντβιτσεφ, ενώ αν επαληθευτεί θα πρόκειται για τον πέμπτο Ρώσο στρατηγό που χάνει τη ζωή του στο πεδίο της μάχης.

Επιπλέον, τουλάχιστον 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε εγκαταστάσεις του στρατού στη νότια πόλη Μικολάεφ σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το AFP.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο πολλά χωριά στην περιοχή έχουν καταληφθεί και η πόλη δέχθηκε σφοδρά πυρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Ουκρανοί, Αζοφική, Ρώσων, Κίεβο,polemos, oukrania, oukranoi, azofiki, roson, kievo