Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Αττάλεια, με... οικοδεσπότη τον Τσαβούσογλου

Κρίσιμη συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας (Λαβρόφ και Κουλέμπα), με οικοδεσπότη τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία, εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη συνάντηση στην Αττάλεια.

Επιπλέον, Ουκρανία και

Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί για ακόμα μία ημέρα κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες σε σειρά «ανθρωπιστικών διαδρόμων», για να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι συνομιλίες να είναι «όσο πιο αποτελεσματικές είναι δυνατόν», επισημαίνοντας όμως πως οι προσδοκίες του είναι «περιορισμένες».

«Δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποσπάσουμε το μέγιστο», ανέφερε προειδοποιώντας πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες».

Τον Κουλέμπα υποδέχτηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου περίπου στις 09:15 ώρα Ελλάδος στην Αττάλεια.

{https://twitter.com/prm_ua/status/1501815115733213194}

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ έφτανε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Λαβρόφ, στη συνάντηση, τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μέρος της Μαριούπολης.

{https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1501829063442378754}

Όλα αυτά ενώ οι αρχές της Ουκρανίας έκαναν λόγο για μπαράζ επιθέσεων τη νύχτα σε πόλεις, την ώρα που ο κλοιός σφίγγει γύρω από το Κίεβο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της επίθεσης από τη Ρωσία ακόμα και σήμερα.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ανοίγει σήμερα 7 «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, το λιμάνι στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Άμαχοι άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από την Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για τρίτη ημέρα, μετά από συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη αυτήν την εβδομάδα βάσει συμφωνιών με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Κόσμος εγκαταλείπει τους κοντινούς οικισμούς στην Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε ο Ζιβίτσκιι. «Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!».

Παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολέκσιι Κουλέμπα δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη, από χωριά και πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα