Πιθανότερο να κολλήσουν κορονοϊό όσοι δουλεύουν βράδυ

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες είναι πιο πιθανό να διαγνωσθούν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με μία βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες έχουν έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν κορoνοϊό, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Μπλέικλι του Τμήματος Πνευμονολογίας της Σχολής Βιολογίας, Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό

περιοδικό «Thorax», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 280.000 ανθρώπους από 40 έως 69 ετών. Η μελέτη συσχέτισε τα θετικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 με το εάν ένας εργαζόμενος δούλευε συχνά σε βάρδιες ή καθόλου.

Διαπιστώθηκε ότι όποιος εργαζόταν σε ακανόνιστες βάρδιες (εναλλασσόμενα πρωί-βράδυ), είχε υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθεί με κορωνοϊό, σε σχέση με κάποιον που δούλευε μόνο πρωί. Επίσης, όποιος εργαζόταν μόνιμα σε νυχτερινές βάρδιες είχε 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Μάλιστα, όσοι έκαναν ακανόνιστες βραδινές βάρδιες είχαν τριπλάσια πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, κάτι που, μεταξύ άλλων, αφορά τους υγειονομικούς.

Εκτός από την πιθανή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος όσων εργάζονται τα βράδια, ο αυξημένος κίνδυνος για κορονοϊό πιθανώς οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει αρκερτός χρόνος για να καθαρισθούν οι χώροι εργασίας ανάμεσα στις βάρδιες, επίσης οι εργαζόμενοι είναι τόσο κουρασμένοι που ξεχνούν συχνά την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα