Κορονοϊός: Το «διαζύγιο» της ΕΕ με την AstraZeneca, από φθινόπωρο μόνο Pfizer/BioNTech (βίντεο)

Τι κρύβει η μήνυση της Κομισιόν για τις καθυστερήσεις των εμβολίων και η απάντηση της βρετανοσουηδικής εταιρείας - «Θα κινηθούμε κινηθούμε σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που κάνει την τεχνολογία mRNA, δηλαδή τις "Pfizer/BioΝTech" για αυτή τη δεύτερη γενιά εμβολιασμών», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «AstraZeneca» όσον αφορά στην εξασφάλιση της πολύτιμης ανοσίας έναντι του κορονοϊού μέσω της προμήθειας των απαιτούμενων δόσεων

εμβολίων, συνεχίστηκε και τη Μεγάλη Δευτέρα (26/04), γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες που καλούνται να εμβολιαστούν.

Το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή ανακοίνωσε επίσημα ότι προσφεύγει στα δικαστήρια εναντίον της βρετανοσουηδικής εταιρείας δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Με την «Astrazeneca» να απαντάει στην Κομισιόν στο ίδιο μήκος κύματος και με αυστηρό τόνο. Φαίνεται ότι η ΕΕ και η «AstraZeneca» οδεύουν προς διαζύγιο, την ίδια ώρα, που ο ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι η στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η συνεργασία - από το φθινόπωρο - με τις «Pfizer/ΒioNTech».

{https://twitter.com/CGTNOfficial/status/1386923063321632768?s=20}

Εδώ και εβδομάδες οι σχέσεις της Κομισιόν με την «Astrazeneca» χειροτέρευαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στείλει προειδοποιητικές «βολές» εναντίον της βρετανοσουηδικής εταιρίας για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι της αντιπαράθεσής τους, καθώς ακολούθησαν οι παρατηρούμενες παρενέργειες του εμβολίου. Μπορεί αυτές με βάση τους επιστήμονες να μη θεωρούνται αρκετά σοβαρές για να οδηγήσουν στη γενική διακοπή χορήγησής του, αλλά οι πολίτες στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες είναι αναστατωμένοι.

Σημειώνεται ότι στις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου «AstraZeneca» προστέθηκε και το γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν παρέδιδε με τους ίδιους ρυθμούς σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Πάντα με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφτεί με την ΕΕ. Με βάση κύκλους της Κομισιόν η φαίνεται ότι επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία είτε γιατί τα συμβόλαιά της με αυτές τις δύο χώρες ήταν πιο δεσμευτικά είτε ως αποτέλεσμα εμπορικής επιλογής...

{https://twitter.com/whatsupnewsgh/status/1386926284102684672?s=20}

Η μήνυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Όπως έγινε γνωστό τη Μεγάλη Δευτέρα (26/04) στη μήνυσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η «AstraZeneca» δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της με την ΕΕ. Κατά την Κομισιόν η βρετανοσουηδική εταιρεία έχει δεσμευθεί να καταβάλει «τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της» για να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατομμυρίων δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο. Η εταιρεία ανέφερε, όμως, σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ταχεία παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων που δικαιούνται οι ευρωπαίοι πολίτες και για τις οποίες δόθηκε υπόσχεση στη βάση του συμβολαίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

{https://twitter.com/Thomasgordon01/status/1386924595584905220?s=20}

 Η απάντηση της «AstraZeneca» στην απόφαση της Κομισιόν

Από τη μεριά της η «AstraZeneca αρνείται τις παραπάνω κατηγορίες και στη δήλωσή της αναφέρει: «Η AstraZeneca έχει τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία Προαγοράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπερασπισθεί σθεναρά τον εαυτό της στο δικαστήριο. Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε δικαστική αγωγή είναι χωρίς ουσία και καλωσορίζουμε αυτήν την ευκαιρία να επιλυθεί αυτή η διαμάχη το ταχύτερο δυνατό.»

Η επιλογή mRNA

Όπως αναφέρθηκε, πέρα από τη νομική προσφυγή, φαίνεται ότι η ΕΕ και η AstraZeneca οδεύουν προς οριστικό διαζύγιο. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι η στρατηγική επιλογή της Κομισιόν είναι η συνεργασία με τις «Pfizer/ΒioNTech».

«Είναι τώρα η ώρα για το δεύτερο κύμα του ευρωπαϊκού εμβολιασμού, το οποίο σίγουρα θα μας απασχολήσει και το 2022 και το 2023. Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι, βάσει βέβαια των συστάσεων ενός επιστημονικού πάνελ που μας συμβουλεύει σχετικά, να κινηθούμε σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που κάνει την τεχνολογία mRNA, δηλαδή τις "Pfizer/BioΝTech" για αυτή τη δεύτερη γενιά εμβολιασμών. Η δεύτερη γενιά boosters, που θα καλύπτουν όλες τις πιθανές μεταλλάξεις πρέπει οπωσδήποτε να γίνει στην τεχνολογία mRNA», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Από τις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια, μόνο η Pfizer και η Moderna ακολουθούν αυτή την τεχνολογία, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει τα εμβόλια δεύτερης γενιάς να παρασκευάζονται εντός της Ένωσης και η μόνη που καλύπτει τον συγκεκριμένο όρο είναι η Pfizer».

Τέλος υποστήριξε ότι η «AstraZeneca» υποεκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της αλλά η Pfizer υπερεκπλήρωσε τις δικές τις.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τα επόμενα βήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη ανακοινώσει ότι η ΕΕ θα κλείσει τις επόμενες ημέρες συμφωνία προμήθειας εμβολίων με τις «Pfizer/BioNTech» που προβλέπει την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 για την περίοδο 2021-2023.

{https://twitter.com/PhenoReporters/status/1386919263705968645?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα