Πελώνη για Ζάεφ: Να απέχει από κάθε διχαστική ρητορική, απαιτούμε πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας

Ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για εθνική ομάδα της «Μακεδονίας» στο EURO 2020 στον αγώνα με την Ολλανδία και υπήρξε αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση με «καρφιά» προς τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.

Στην προκλητική ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανέφερε ότι προσφέρει τη στήριξή του στην Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της «Μακεδονίας», χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» στον αγώνα με την Ολλανδία για το EURO 2020, αναφέρθηκε η Αριστοτελία Πελώνη

με «καρφιά» προς τον πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη (22/06), η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και του πνεύματος αυτής». Και πρόσθεσε: «Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από κάθε διχαστική ρητορική και μάλιστα σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό του ποδοσφαίρου και ης συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO».

Όπως υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «από τις βασικότερες επιφυλάξεις της ΝΔ ήταν από την αρχή το θέμα της χρήσης "μακεδονικού" για τη γλώσσα και ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνος κατά τον οποίο θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση αν η γειτονική χώρα συνεχίζει να παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας, η κα Πελώνη απάντησε ότι «όλα αξιολογούνται και να μην ξεχνάμε ότι πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί κριτήριο και για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας». Στη συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση θα φέρει στο Κοινοβούλιο τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας.

{https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1407011810977398784?s=20}

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία της Βόρεια Ομοσπονδίας δεν άλλαξε ποτέ την ονομασία της χώρας με τη γειτονική χώρα να απαντάει ότι πρόκειται για μη κρατικό οργανισμό, μετά από σχετικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας για φανέλες στο Euro: Καμιά υποχρέωση από τη Συμφωνία Πρεσπών

Υπενθυμίζεται ότι διαστάσεις είχε πάρει από την αρχή του EURO 2020 η ονομασία της Εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020. Τόσο ο Θοδωρής Ζαγοράκης προχώρησε σε δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, η οποία κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα, Θόδωρο Θεοδωρίδη.

Μέσω αυτής ζήτησε να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).

Ακολούθησε η απάντηση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση.

Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD.

Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της Ελλάδας σχετικά με το σήμα της Εθνικής στο ΕURO.

Πιέσεις από την κυβέρνηση Ζάεφ

Από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ άσκησε έντονες πιέσεις στην Ομοσπονδία προκειμένου να προχωρήσει στην αλλαγή του καταστατικού και του ονόματός της. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες της Βόρειας Μακεδονίας που άλλαξαν το όνομά τους η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αρνείται ενώ έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής της στην UEFA, ζητώντας ανεξαρτησία στο…. έργο της.

Αυγενάκης σε Τσέφεριν και UEFA: «Να γίνει χρήση της ορθής εθνική συντομογραφίας»

Υπενθυμίζεται ότι επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, που κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα, Θόδωρο Θεοδωρίδη, είχε στείλει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Αυγενάκης ζητά να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO). Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει συντομεύσεις / ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την παρέμβαση της UEFA. Τέλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημερώνει την UEFA ότι αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.

Η αντίδραση της ΕΠΟ

Η ΕΠΟ είχε ενημερώσει και αυτή την UEFA για το θέμα, ενώ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «είναι από λυπηρό έως εξοργιστικό να ανακύπτουν εκ του μη όντος ζητήματα που έχουν διευθετηθεί από διεθνείς συμβάσεις».

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ έχει ως εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι με αφορμή ανάρτηση του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας Μουάμεντ Σεϊντίνι σε προσωπικό του λογαριασμό στα social media, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής:

Είναι από λυπηρό έως εξοργιστικό να ανακύπτουν εκ του μη όντος ζητήματα που έχουν διευθετηθεί από διεθνείς συμβάσεις, με ευκαιρία την έναρξη του EURO 2020 και τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη διοργάνωση.

Η ΔΟΕ και όλες οι διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες, μηδέ των ποδοσφαιρικών εξαιρουμένων, έχουν αναγνωρίσει ως μέλος τους την Βόρεια Μακεδονία και οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ' επέκταση εκτός πραγματικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα