Παράταση της προθεσμίας για τα ασανσέρ ζητούν ΠΟΜΙΔΑ και ΠΟΒΕΣΑ
Η κοινή ανακοίνωση ΠΟΜΙΔΑ και ΠΟΒΕΣΑ για τα ασανσέρ.
Τουλάχιστον εξάμηνη μεταβατική παράταση για την καταχώρηση των ασανσέρ ζητούν με κοινή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών-Εγκαταστατών-Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ).
Ειδικότερα, ζητούν «να δοθεί άμεσα εξάμηνη τουλάχιστον μεταβατική παράταση της προθεσμίας καταχώρησης, ώστε να καθησυχαστούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών
Παράλληλα, ζητούν να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό «Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων» με υποχρέωση δήλωσης μέχρι 31.12.2025 «με απλοποιημένο τρόπο, των βασικών πληροφοριακών στοιχείων όλων των ιδιωτικών και δημόσιων ανελκυστήρων της χώρας».
Εξάλλου, ΠΟΜΙΔΑ και ΠΟΒΕΣΑ ζητούν «να τεθεί σε ισχύ πρόγραμμα επιδότησης έστω και μέρους του κόστους αναβάθμισης των υποχρεωτικών και μόνον διατάξεων ασφαλείας των ανελκυστήρων των παλαιών κυρίως πολυκατοικιών της χώρας».
Η κοινή ανακοίνωση ΠΟΜΙΔΑ- ΠΟΒΕΣΑ για τα ασανσέρΕν όψει της λήξης την 30.6.2025, της ισχύουσας προθεσμίας περιοδικού ελέγχου και αναβάθμισης των υποχρεωτικών διατάξεων ασφαλείας και καταχώρισης των εγκατεστημένων ανελκυστήρων των κτιρίων στις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων της χώρας, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ 28425/2008, και της αναστάτωσης που έχει δημιουργηθεί στο κοινό από τη ρύθμιση αυτή, εμείς οι κατ΄εξοχήν εμπλεκόμενοι φορείς με την παρούσα ανακοίνωσή μας, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες και ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές τα εξής:
1. Οι ανελκυστήρες, δημόσιοι και ιδιωτικοί, είναι και αυτοί μεταφορικά μέσα καθημερινής χρήσης από εκατομμύρια επιβάτες, γι’ αυτό και η ασφαλής λειτουργία τους δικαίως απασχολεί την Πολιτεία.
2. Η Πολιτεία όμως δυστυχώς δεν γνωρίζει ούτε καν κατά προσέγγιση, πόσοι ανελκυστήρες, δημόσιοι και ιδιωτικοί έχουν εγκατασταθεί, και πόσοι λειτουργούν στη χώρα, ποιο είναι το έτος κατασκευής του καθενός και σε ποιους ανήκουν, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να χαραχθεί οποιαδήποτε πολιτική σχετικά με την πρόοδο και την ολοκλήρωση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.
3. Η ίδια η προβλεπόμενη διαδικασία καταχώρισης είναι αφόρητα γραφειοκρατική και αφορά μόνον τους πιστοποιημένους ανελκυστήρες, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστος ο αριθμός των ανελκυστήρων για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί ο αρχικός ή ο πρώτος περιοδικός έλεγχος, η πιστοποίηση και η καταχώρισή τους.
4. Σε ότι αφορά την επιθεώρηση και πιστοποίηση των ανελκυστήρων, στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν μόνον 17 ιδιωτικοί φορείς διαπιστευμένοι στο ΕΣΥΔ που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης ανελκυστήρων, οι οποίοι λειτουργούν με σημαντικό εκ του νόμου περιορισμό για τον αριθμό των ελέγχων που μπορεί να διεξάγουν τα στελέχη τους ημερησίως.
5. Σε διαρκή εκκρεμότητα βρίσκεται αφενός η ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού «Ενιαίου Μητρώου Ανελκυστήρων», που θεσπίστηκε με το άρθρο 52 του Νόμου 4961/2022 (τροποποίηση άρθρου 11Α ν. 3982/2011) και θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία του ΥΠΑΝ, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλοι οι εγκατεστημένοι ανελκυστήρες, όπως επίσης και η δημοσίευση αναθεωρημένης ΚΥΑ, καρπού μακρόχρονης επεξεργασίας από τη σχετική Ομάδα Εργασίας, στην οποία οι οργανώσεις μας είχαν αδιάλειπτη συμμετοχή.
6. Καθοριστική παράμετρο στην αδυναμία βελτίωσης της ασφάλειας των ανελκυστήρων αποτελεί το ότι η μεγάλη πλειοψηφία στις Γενικές Συνελεύσεις των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών δεν αποφασίζει και δεν δίνει εντολή στους διαχειριστές να προχωρήσουν στις απαιτούμενες εργασίες και πιστοποιήσεις, λόγω οικονομικής αδυναμίας τους και της ανυπαρξίας κάθε μέτρου επιδότησης της όλης διαδικασίας.
7. Άλλος σημαντικός λόγος είναι και η πρακτική αδυναμία των τεχνικών συνεργείων ανελκυστήρων και των διαπιστευμένων φορέων ελέγχου να διεκπεραιώσουν εγκαίρως το τεράστιο αυτό έργο.
8. Κατόπιν των ανωτέρω και του αυξανόμενου άγχους μεγάλου αριθμού πολιτών και διαχειριστών κτιρίων λόγω της λήξης της προθεσμίας και των βαρύτατων προστίμων που απειλούνται από τη σχετική ΚΥΑ, ζητούμε σχετικά με το θέμα αυτό να δρομολογηθούν άμεσα τα εξής:
- Να δοθεί άμεσα εξάμηνη τουλάχιστον μεταβατική παράταση της προθεσμίας καταχώρησης, ώστε να καθησυχαστούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών και να μην πιέζουν τους επαγγελματίες για το απολύτως ακατόρθωτο της καταχώρησης των ανελκυστήρων μέχρι 30.6.2025.
- Να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό «Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων» με υποχρέωση δήλωσης μέχρι 31.12.2025 με απλοποιημένο τρόπο, των βασικών πληροφοριακών στοιχείων ΟΛΩΝ των ιδιωτικών και δημόσιων ανελκυστήρων της χώρας.
- Να εκδοθεί η νέα αναθεωρημένη Κ.Υ.Α. για τους ανελκυστήρες βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν στο Μητρώο, με μεταβατικές διατάξεις κλιμακωτών περαιτέρω προθεσμιών αναβάθμισης ασφαλιστικών διατάξεων και καταχώρισης πιστοποιημένων ανελκυστήρων, ανά δεκαετία κατασκευής κάθε ανελκυστήρα ή με άλλες παραμέτρους που θα προκύψουν από την απογραφή στο Μητρώο, ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι πολίτες, όσο και οι επαγγελματίες που θα ασχοληθούν με τις σχετικές εργασίες της υποχρεωτικής αναβάθμισης ασφάλειας και τις επιθεωρήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών καλής λειτουργίας τους.
- Να καταρτιστεί και να τεθεί σε ισχύ πρόγραμμα επιδότησης έστω και μέρους του κόστους αναβάθμισης των υποχρεωτικών και μόνον διατάξεων ασφαλείας των ανελκυστήρων των παλαιών κυρίως πολυκατοικιών της χώρας, ώστε οι διαχειρίσεις τους να μπορέσουν να πείσουν τις Γενικές Συνελεύσεις των συνιδιοκτητών τους να αποφασίσουν και να ξεκινήσουν τις απαραίτητες ενέργειες και δαπάνες για την τεχνική αναβάθμισή τους και την πιστοποίηση και καταχώρησή τους απευθείας στο «Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων», που είναι και ο τελικός στόχος.
#ΑΣΑΝΣΕΡ #ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ #ΠΟΜΙΔΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εφάπαξ επίδομα 250 ευρώ στους συνταξιούχους Δημοσίου και ΕΦΚΑ το καλοκαίρι του 2025
- Κλιντ Ίστγουντ: «Είναι αγωνιστής» δήλωσε για εκείνον ο γιος του
- Ολυμπιακός: «Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε»
- Τι λέει η ψυχίατρος που προφυλακίστηκε για ναρκωτικά: «Δεν έβγαζα χρήματα, μόνο τη δόση μου – Αγαπώ τη δουλειά μου»
- Θεσσαλονίκη: Οδηγός έχασε τις αισθήσεις του στην Εθνική
- Βασιλιάς Κάρολος: Έλαβε δώρο αξίας 420.000 ευρώ!
- Ατύχημα με το μηχανάκι για τη Ματθλίδη Μαγγίρα - "Πονάω, δεν μπορώ να πάρω ανάσα"
- Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με το πρωτάθλημα μπάσκετ
- Ανακοίνωση Ι Ν Αγιου Νικολαου Αστακου
- Γάζα: Πέθανε ο γιατρός που έχασε 9 από τα 10 παιδιά του σε βομβαρδισμό ισραηλινών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Ο ΛΕΞ σε ρόλο ηθοποιού - Δείτε τον στη νέα ταινία του Βασίλη Κεκάτου
- Πανελλήνιες 2025: Δυσκολότερα από πέρυσι τα Μαθηματικά
- ΓΣΕΕ: Εθνικό Πρόγραμμα για την αύξηση συμμετοχής ανθρώπων με αναπηρία στην αγορά εργασίας
- Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας, έντρομοι οι τουρίστες - Live
- Πώς αλλάζει η εργασία στην Ελλάδα με την εκθετική άνοδο του ΑΙ
- O Μίλτος Πασχαλίδης ανοίγει με sold out το φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» 2025
- Έξαλλοι οι ενοικιαστές με την ΠΟΜΙΔΑ: «Το επίδομα γίνεται εργαλείο ελέγχου και εκδίκησης»
- Κι επίσημα καλοκαίρι: Ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
- Τσουκαλάς σε Μαρινάκη: Ο πρωθυπουργός - θεατής έχει καταρρακώσει το κύρος και την ισχύ της χώρας
- Άρχισε ο δεύτερος γύρος απευθείας συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Παράταση της προθεσμίας για τα ασανσέρ ζητούν ΠΟΜΙΔΑ και ΠΟΒΕΣΑ
- Ρωσία - Ουκρανία: Στο τραπέζι πιθανή συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι και Τραμπ στα τέλη Ιουνίου
- Ο ΛΕΞ σε ρόλο ηθοποιού - Δείτε τον στη νέα ταινία του Βασίλη Κεκάτου
- Novartis: Πολιτικά κίνητρα για τη στοχοποίησή του, καταλόγισε ο Γ. Στουρνάρας στους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες
- Επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών υπέρ ΡΑΑΕΥ
- illy #takeartaway: Η Τέχνη στα Χέρια των Φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
- Προσωρινή δυσλειτουργία στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
- Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαχρονικές οι παθογένειες – Τι είπε για την απομάκρυνση Σαλάτα
- Μετωπική Γεραπετρίτη - Χαρίτση στη Βουλή για την Παλαιστίνη
- Παραστατίδης (ΠΑΣΟΚ): Πυροτεχνήματα αντί λύσεων από τον Μητσοτάκη για τη βία στα πανεπιστήμια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσωπικός βοηθός: Επείγουσα επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου
- Plásmata 3: Όσα θα δούμε τη δεύτερη εβδομάδα στο Πεδίον του Άρεως
- Αυτό το είδος της ζάχαρης μπορείτε να τρώτε χωρίς τύψεις – Και δεν είναι η στέβια
- Στουρνάρας για Novartis: Nα ζητήσουν συγγνώμη, να πουν ποιοι τους έβαλαν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες
- Άγιοι Ανάργυροι: Όσα ειπώθηκαν από τους αστυνομικούς μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα – Ηχητικό ντοκουμέντο
- ΡΑΑΕΥ: Δέσμη μέτρων για τη λειτουργία των ΦοΔΣΑ
- Βρούτσης σε Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Τέλος στην ανοχή και στην τοξικότητα
- ΕΟΔΥ: προφυλαχθείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
- Καλλιρρόη Μυριαγκού: Γιατί δεν ήθελε να πάει στο δοκιμαστικό του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
- Ολοκληρωμένες υπηρεσίες ρύθμισης οφειλών μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού από την TQM.gr