Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Νικολάε Λονέλ Τσιούκα, παραιτήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού για την εκ περιτροπής πρωθυπουργία, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, οι κεντροδεξιοί Φιλελεύθεροι του Τσιούκα και οι πρώην αντίπαλοί τους, οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (PSD) σχημάτισαν μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στα τέλη του 2021 μαζί με έναν νεότερο εταίρο, το εθνοτικό ουγγρικό UDMR, μετά την κατάρρευση ενός προηγούμενου κεντρώου υπουργικού

συμβουλίου μετά από λιγότερο από ένα χρόνο θητείας.

Τότε, τα κυριότερα κόμματα συμφώνησαν να εναλλάσσουν τους πρωθυπουργούς, με πρώτο τον αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων, τον Τσιούκα.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις αναμένεται να ορίσει τον ηγέτη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Μαρσέλ Τσιόλακου, ως τον επόμενο πρωθυπουργό, μετά από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Η Ρουμανία, ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη της ΕΕ, είχε 11 πρωθυπουργούς από την ένταξή της στο μπλοκ το 2007.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αναταραχές από έναν δυσαρεστημένο δημόσιο τομέα για τις μισθολογικές απαιτήσεις, καθώς και πιέσεις για την επιβολή των ήδη καθυστερημένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια ανάκαμψης.

Εν τω μεταξύ, η Ρουμανία πρέπει να μειώσει το ενοποιημένο δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ έως το 2024, όταν η χώρα θα διεξαγάγει προεδρικές, γενικές, τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Τα τρία κόμματα του συνασπισμού εξακολουθούν να διαπραγματεύονται βασικές θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της ανταλλαγής.

Το PSD κατέχει τα πανίσχυρα υπουργεία Οικονομικών, Γεωργίας, Άμυνας και Μεταφορών και οι Φιλελεύθεροι βρίσκονται στο τιμόνι υπουργείων όπως Δικαιοσύνης, Ενέργειας, Εσωτερικών και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Τα δύο κόμματα συγκρούονται συχνά για βασικά μέτρα πολιτικής, όπως ο ενιαίος φόρος εισοδήματος, στοιχείο κληρονομιάς των Φιλελευθέρων, το οποίο το PSD θέλει να αντικαταστήσει με προοδευτική φορολογία.

Επιπλέον, το ρουμανικό νόμισμα, λέι, σημείωσε πτώση 0,1% έναντι του ευρώ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

#ΡΟΥΜΑΝΙΑ #ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραιτήθηκε, Ρουμανίας,paraitithike, roumanias