Παραδοχή Νετανιάχου: «Αποτύχαμε να μειώσουμε τους θανάτους, η Χαμάς δεν δίνει δεκάρα για τους Παλαιστίνιους»

Μάταιες οι ελπίδες να κατευνάσει το Ισραήλ τις επιθέσεις που «κοστίζουν» ζωές, καθώς οι νεκροί στην Γάζα αγγίζουν τους 11.500 ενώ τους 29.800 οι τραυματίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι «το Ισραήλ δεν πέτυχε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες στη Γάζα, αλλά φταίει η Χαμάς».

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά δεν τα έχει καταφέρει, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Χαμάς.

Σε συνέντευξή του στο CBS

News, τόνισε ότι η Χαμάς πυροβολούσε Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να βρουν ασφάλεια.

Η Χαμάς «δεν δίνει δεκάρα για τους Παλαιστίνιους»

Περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε πόλεμο μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 240 είναι οι όμηροι όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν από τα σύνορα και επιτέθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις.

Αρκετοί από τους αγνοούμενους έχουν έκτοτε επιβεβαιωθεί ως νεκροί, με τη Χαμάς να κατηγορεί τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, αν και ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε στο CBS, ότι το Ισραήλ θα «προσπαθήσει να τελειώσει τη δουλειά» της εξόντωσης της Χαμάς στη Γάζα με ελάχιστες απώλειες μεταξύ των πολιτών.

«Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε: ελάχιστες απώλειες μεταξύ των πολιτών. Αλλά δυστυχώς, δεν τα καταφέρνουμε»

Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια που προέτρεπαν τον κόσμο να εγκαταλείψει ορισμένες περιοχές και κάλεσε τους πολίτες στα κινητά τους τηλέφωνα προειδοποιώντας τους να φύγουν, αλλά ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς το εμπόδιζε αυτό με την απειλή όπλου.

«Κάθε θάνατος πολίτη είναι τραγωδία. Και δεν θα έπρεπε να έχουμε κανέναν, επειδή εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απομακρύνουμε τους αμάχους από τον κίνδυνο, ενώ η Χαμάς κάνει τα πάντα για να τους κρατήσει στον κίνδυνο».

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς «πυροβόλησε κατά των ασφαλών διαδρόμων που παρέχουμε στους Παλαιστίνιους».

Ο λόγος της επίθεσης στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Απευθυνόμενος στις στρατιωτικές επιδρομές του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα - τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη Γάζα - ο Νετανιάχου είπε ότι υπήρχαν «ισχυρές ενδείξεις ότι εκεί κρατούνταν Ισραηλινοί όμηροι και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που μπήκαμε».

Είπε ότι δεν υπήρχαν όμηροι στο νοσοκομείο όταν οι δυνάμεις εισήλθαν στο νοσοκομείο την Τετάρτη, υποστηρίζοντας: «Αν υπήρχαν [όμηροι], τους έβγαλαν έξω».

Το Ισραήλ δήλωσε ότι έχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τους κρατούμενους, αλλά ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι «όσο λιγότερα λέω γι' αυτό, τόσο το καλύτερο».

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι στεγάζει μια σημαντική βάση κάτω από το Αλ Σίφα - κάτι που η Χαμάς και οι αρχές του νοσοκομείου πάντα αρνούνταν.

Είπε όμως ότι το Ισραήλ έχει "απτές αποδείξεις" ότι στο νοσοκομείο υπήρχαν "αρχηγοί τρομοκρατών και τρομοκράτες", οι οποίοι, όπως είπε, είχαν διαφύγει όταν εισήλθαν οι ισραηλινές δυνάμεις.

«Η Χαμάς χρησιμοποιούσε τους ασθενείς σε αυτό το νοσοκομείο ως ανθρώπινη ασπίδα».

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις νοσοκομειακές αρχές ότι επρόκειτο να εισέλθει στις εγκαταστάσεις και να απομακρύνει τους ασθενείς, προσθέτοντας ότι «το έκαναν αυτό πολύ προσεκτικά επειδή προσπαθούσαν να πράξουν το ηθικό πράγμα».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες του βρήκαν τα πτώματα δύο ομήρων - της 65χρονης Γεχουντίτ Βάις και της 19χρονης στρατιώτισσας Νόα Μαρτσιάνο - στην περιοχή του νοσοκομείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραδοχή Νετανιάχου, Αποτύχαμε, Χαμάς, Παλαιστίνιους,paradochi netaniachou, apotychame, chamas, palaistinious