Θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Πρωτιά της Ελλάδας σε εντερόκοκκο, πνευμονιόκοκκο και κλεμπσιέλλα

Μόνο το 2020 οι λοιμώξεις που εμφάνισαν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά - ενδονοσοκομειακές σε ποσοστό 70% - ξεπέρασαν τις 800.000 σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας τουλάχιστον 35.000 θανάτους.

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αν τα αντιβιοτικά αποδυναμωθούν τελείως, ακόμη και απλές χειρουργικές επεμβάσεις θα είναι πολύ επικίνδυνες, ενώ ένας ασθενής με βακτηριακή πνευμονία θα είναι πρακτικά καταδικασμένος σε θάνατο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που έφερε στη δημοσιότητα την Παρασκευή

η «Καθημερινή», το κόστος της μικροβιακής αντοχής σε ανθρώπινες ζωές και σε επιβάρυνση των συστημάτων υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισοδυναμεί με το αντίστοιχο της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV/AIDS... μαζί.

Ειδικά για τη χώρα μας η κατάσταση χαρακτηρίζεται ζοφερή. H Eλλάδα παραμένει πρώτη σε θανατηφόρες λοιμώξεις από ανθεκτικά ή πολυανθεκτικά μικρόβια, όπως ο εντερόκοκκος, o χρυσίζων σταφυλόκοκκος, o πνευμονιόκοκκος και η κλεμπσιέλλα.

Tο ανθεκτικό στην καρβαπενέμη ακινετοβακτήριο, για παράδειγμα, που «θερίζει» στις ελληνικές ΜΕΘ, ευθύνεται για 20 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, την ώρα που οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Νορβηγία είναι 9, 6, 4 και 2 θάνατοι, αντιστοίχως.

Eνώ οι λοιμώξεις που οφείλονται στο ανθεκτικό στις κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς κολοβακτηρίδιο, τον μεγαλύτερο, ίσως, εχθρό του ουροποιητικού συστήματος, αυξήθηκαν κατά 54,7% την τελευταία τριετία (2019-2022).

Εντονα αυξητικές τάσεις εμφανίζουν επίσης η Κύπρος (+73,6%), η Ρουμανία (+70,3%), η Ισπανία (+29,5%), η Ισλανδία (+21,2%) και η Ουγγαρία (+17,5%).

Keywords
Τυχαία Θέματα