Πανελλήνιες 2025: Απαιτητικά και αυξημένης δυσκολίας τα θέματα σε Αρχαία και Μαθηματικά
Τα σημερινά θέματα σε Αρχαία και Μαθηματικά κρίνονται απαιτητικά και θέλουν την προσοχή των υποψηφίων.
Αυξημένης δυσκολίας και ιδιαιτέρως απαιτητικά κρίνονται από τους εκπαιδευτικούς του Φροντιστηρίου Μεθοδικό τα σημερινά θέματα των Πανελληνίων 2025 που κλήθηκαν να εξεταστούν σήμερα στα Αρχαία και τα Μαθηματικά οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στο πλαίσιο στων μαθημάτων προσανατολισμού.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού
Τα φετινά θέματα στα Αρχαία ελληνικά είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται διαβαθμισμένης δυσκολίας απευθυνόμενα σε καλά διαβασμένους μαθητές. Το διδαγμένο κείμενο προέρχεται από το έργο του Πλάτωνα Πολιτεία. Το απόσπασμα δεν αναμένεται να δυσκολέψει ιδιαίτερα έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή. Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου κρίνονται βατές. Η πρώτη ερμηνευτική απαιτούσε την ανάπτυξη του εκφραστικού τρόπου με τον οποίο ο Πλάτωνας παρουσιάζει το θέμα του μύθου και πως αυτός συνδέεται με την έλλειψη παιδείας και την κατάσταση των δεσμωτών. Το παράλληλο κείμενο προέρχεται από το έργο του Τζώρτζ Όργουελ «1984» και ζητά να εντοπιστούν ομοιότητες και διαφορές ως προς το περιεχόμενο με το κείμενο του Πλάτωνα.
Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον Ξενοφώντα και το έργο του Απομνημονεύματα. Η μετάφραση είναι αυξημένης δυσκολίας. Οι ερωτήσεις της Γραμματικής εξετάζουν μεγάλος εύρος γνώσεων ρηματικών και ονοματικών τύπων και δεν αναμένεται να δυσκολέψουν ιδιαίτερα τους προετοιμασμένους υποψηφίους. Οι ερωτήσεις του συντακτικού περιορίστηκαν σε αναγνώριση λέξεων, όρων και σε αναγνώριση δευτερεύουσας ονοματικής πρότασης.
Γενικά τα θέματα κρίνονται βατά για μαθητές που έχουν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία και δεν κρύβουν παγίδες.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα θέματα για τα Αρχαία Ελληνικά εδώ
ΟΕΦΕ για Αρχαία: Θέματα για άρτια προετοιμασμένους μαθητέςΟι μαθητές του Γενικού Λυκείου της Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάστηκαν σήμερα στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Γενικά τα θέματα ήταν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των μαθητών με έμφαση στη λεπτομέρεια και για άρτια προετοιμασμένους.
Αναλυτικότερα:
Α. Διδαγμένο κείμενο, ΠΛΑΤΩΝ, Πολιτεία 514a-515c
A1. Σαφής διατύπωση, προσοχή στο πολλαπλής επιλογής
Β1. Απαιτεί καλή γνώση των ερμηνευτικών σχολίων του Φακέλου Υλικού και αναφορές στο κείμενο
Β2. Παράλληλο κείμενο (Τζορτζ Όργουελ,Μετάφραση: Ευρυδίκη Αμανατίδου, Αθήνα, Εκδόσεις της Ανοικτής Βιβλιοθήκης,2021,σ.σ.96-97).
Απαιτεί συνδυαστική και φιλοσοφική σκέψη
Β3. Η συμπλήρωση κενών είναι μετρίας δυσκολίας
Β4. Καμία δυσκολία
Πανελλήνιες 2025: Ο σχολιασμός των Θεμάτων στα Μαθηματικά από το ΜεθοδικόΤα σημερινά θέματα στο μάθημα των Μαθηματικών για τους υποψηφίους από τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Οικονομίας – Πληροφορικής είναι παρόμοιας δυσκολίας σε σχέση με τα περσινά και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια στα περισσότερα ερωτήματα. Το θέμα της θεωρίας κρίνεται βατό και ερωτήματά του δεν αναμένεται να δυσκολέψουν ιδιαίτερα τους υποψηφίους.
Το δεύτερο θέμα αφορά σε μελέτη πολυωνυμικής συνάρτησης, εξετάζει μεγάλο εύρος της ύλης, με ερωτήματα αντίστοιχα των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου.
Το τρίτο θέμα παρουσιάζει μεγαλύτερη δυσκολία ειδικά στα ερωτήματα Γ2 και Γ4 (ο ρυθμός μεταβολής, δυσκολεύει αρκετούς υποψηφίους). Κλιμάκωση δυσκολίας παρατηρείται στο τέταρτο θέμα, με το ερώτημα Δ4 να είναι σαφώς το πιο απαιτητικό ερώτημα των θεμάτων.
Γενικά τα θέματα είναι στα ίδια επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές, με κλιμακούμενη δυσκολία και με ομοιότητες με ασκήσεις του σχολικού βιβλίου σε ορισμένα από τα ερωτήματα
Σχόλιο: Η λύση των θεμάτων βασίζεται στις μεθοδολογίες της μαθηματικής ανάλυσης χωρίς εκτεταμένη χρήση όμως των Θεωρημάτων που διδάσκονται και με ένα μόνο ερώτημα από το 3ο Κεφάλαιο της ύλης.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα θέματα στα Μαθηματικά εδώ
Όλες οι απαντήσεις για τα Μαθηματικά «Χωρίς εκπλήξεις τα θέματα της Βιολογίας»: Το σχόλιο του Φροντιστηρίου ΜεθοδικόΣήμερα εξετάζονται οι μαθητές της Ομάδας Θετικών Επιστημών στη Βιολογία Προσανατολισμού για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Σε γενικές γραμμές τα θέματα καλύπτουν μεγάλο εύρος της ύλης άλλα όχι όλο, παρουσιάζοντας διαβάθμιση και παρόμοιας δυσκολίας σε σχέση με τα περσινά. Πιο συγκεκριμένα οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στο Θέμα Α απαιτούν μεγάλη προσοχή στην ανάγνωση της εκφώνησης και τον επιλογών.
Το Θέμα Β κρίνεται βατό αλλά απαιτεί συνδυασμό γνώσεων από διαφορετικά κεφάλαια στα ερωτήματα Β1 και Β4.
Το Θέμα Γ στο σύνολό του δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία με εξαίρεση ίσως το Γ3 που απαιτεί δυνατότητα συνδυασμού γνώσεων.
Το Θέμα Δ είναι απαιτητικότερο από το αντίστοιχο περσινό καθώς χρειάζονται γνώσεις από 3 διαφορετικά κεφάλαια.
Συνολικά, τα θέματα κρίνονται αναμενόμενα, χωρίς εκπλήξεις, παρόμοιας δυσκολίας με τα περσινά και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους που μπορούν να διαχειριστούν σωστά το χρόνο και να απαντήσουν σε όλα τα ζητούμενα με ψυχραιμία.
Πανελλήνιες 2025: Τα υπόλοιπα μαθήματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛΤην Τετάρτη 4 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 6 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Από το Σάββατο 14 Ιουνίου και μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουνίου πραγματοποιούνται οι Πανελλήνιες 2025 για τα Ειδικά Μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουνίου δρομολογείται η έκδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ πλην των Ειδικών Μαθημάτων. Παράλληλα από τη Δευτέρα 30 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για τις Σχολές της Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ). Σύμφωνα το ρεπορτάζ του Dnews το Μηχανογραφικό 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου, ενώ η ανακοίνωση των Βάσεων αναμένεται το αργότερο μέχρι και την Τετάρτη 30 Ιουλίου.
#ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ_2025 #ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ_2025 #ΑΡΧΑΙΑ #ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιστροφή δώρων σε δημόσιο και συνταξιούχους προκαλεί νέο δημοσιονομικό πονοκέφαλο – Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση
- Αναζητείται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο πλαίσιο του αυτοφώρου
- Ακαθάριστα οικόπεδα: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 ευρώ – Τι αλλάζει στους ελέγχους
- «Βράχος» η δασκάλα του 9χρονου – Τον επισκέπτεται καθημερινά στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
- Πανελλήνιες 2025: Πλάτωνας, Ξενοφώντας και… Όργουελ στα Αρχαία, δύσκολα τα Μαθηματικά, απαιτητική η Βιολογία – Οι απαντήσεις στα θέματα
- Κόρινθος: Νεκρός κυβερνήτης ιστιοφόρου στα Ίσθμια
- Νέο φάρμακο σταματά τον καρκίνο του μαστού πριν εξελιχθεί
- Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
- Η Μακεδονία γκρεμίζει τον Μητσοτάκη
- The Larissa Thermoelectric Plant Has a Past— And It’s Not Just About Energy
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- The Larissa Thermoelectric Plant Has a Past— And It’s Not Just About Energy
- Βιταμίνη D: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να την παίρνετε για μέγιστη απορρόφηση
- Οι δύο διατροφικές συνήθειες που μειώνουν το βάρος
- Αταμάν: «Ήταν τσίρκο, κανείς δεν μπορεί να πει ‘γ@@@ την Τουρκία’, όσοι το έκαναν είναι μπάσταρδοι»
- Πανελλήνιες 2025 ΓΕΛ: Tα θέματα που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά
- Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΟΣΑ στο Παρίσι
- Campus Safety in Focus as Mitsotakis Meets Greek University Chiefs
- Θεοδωρικάκος για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν ξέρω αν αφορά υπουργούς, αλλά όλα στο φως
- 6 καλοκαιρινές υπερτροφές για τη μείωση της υψηλής και «κακής» χοληστερίνης
- Greek Households Left in the Cold as Heating Allowance Fails to Match Needs

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Πανελλήνιες 2025: Απαιτητικά και αυξημένης δυσκολίας τα θέματα σε Αρχαία και Μαθηματικά
- Ο Χαρίτσης καλεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποσύρουν τις προτάσεις για Προανακριτική
- Χρυσοχοΐδης για το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Παρατηρώ πολύ μεγάλο φανατισμό, μεγάλη ένταση
- Σκορδά για Πορτοσάλτε: «Μας κοροϊδεύετε, πραγματικά μας κοροϊδεύετε, τη νοημοσύνη μας»
- Ποιος θέλει την ειρήνη στην Ουκρανία; Νέο ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη, καταρρέει η αξιοπιστία Τραμπ
- Πανελλήνιες 2025 ΓΕΛ: Τα θέματα που «έπεσαν» στη Βιολογία
- Επίσκεψη Κασσελάκη στη Μονή Σινά: Αίτημα για διαφάνεια σχετικά με τις ελληνοαιγυπτιακές συνομιλίες
- Πανελλήνιες 2025 ΓΕΛ: Tα θέματα που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά
- Πανελλήνιες 2025 ΓΕΛ: Αυτά τα θέματα «έπεσαν» στα Αρχαία
- Γενέθλια στο πλατό για τη Σταματίνα Τσιμτσιλή - Η έκπληξη των συνεργατών της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκόπιμη εξαφάνιση ειδών με επεξεργασία του DNA;
- Μαρινάκης: Αναβάλλεται ο αγώνας της Τετάρτης (4/6) ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο μπάσκετ
- Guardian: Αυτό είναι το ελληνικό νησί που επιλέγουν οι αναγνώστες – Τι τους έχει μαγέψει
- O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον αντίστοιχο Ερυθρό Σταυρό της Βουλγαρίας
- Αναζητείται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο πλαίσιο του αυτοφώρου
- Έρχεται μίνι καύσωνας εν μέσω… διαφωνιών των μετεωρολόγων – Ως και τους 39 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία
- Κεντρική Μακεδονία: Υποχρεωτικά κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος
- Προϊστορικά δόρατα από οστά φαλαινών βρέθηκαν στην Ευρώπη
- Προσωπικός αριθμός: Όλη η διαδικασία και τα βασικά στοιχεία
- Χρυσοχοΐδης για τα έκτροπα στο ΣΕΦ: «Αξιόποινες συμπεριφορές, κανείς πάνω από το νόμο»