Πανελλήνιες 2021: Πρώτη φορά παράλληλο μηχανογραφικό για απορρόφηση στην αγορά εργασίας μέσω... ΙΕΚ

Φέτος, για πρώτη φορά στις Πανελλήνιες, εφαρμόζεται το παράλληλο μηχανογραφικό, με το υπουργείο Παιδείας να δίνει μία εναλλακτική σε όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, να βρουν δουλειά μέσω....ΙΕΚ.

Φέτος,

για πρώτη φορά, εφαρμόζεται το παράλληλο μηχανογραφικό, με το υπουργείο Παιδείας να δίνει μία εναλλακτική σε όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο σπουδών με προοπτικές για απορρόφηση στην αγορά εργασίας, αυτό των Δημοσίων ΙΕΚ.

Το παράλληλο μηχανογραφικό, που θα εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά, θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής με «διαβατήριο» το απολυτήριο Λυκείου, στα ΙΕΚ όλης της χώρας με πάνω από 50 επιλεγμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης, οι οποίες κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί από μελέτες ως αυτές με μεγάλη ζήτηση από την αγορά εργασίας.

Πως συμπληρώνεται το παράλληλο μηχανογραφικό

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού εντάσσεται στην πρώτη φάση για την εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ για το έτος κατάρτισης 2021-2022, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής καταρτιζόμενων Δημοσίων ΙΕΚ, την περίοδο Σεπτεμβρίου

Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο ΙΕΚ.

Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Δικαίωμα συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού έχουν:

οι τελειόφοιτοι του σχολικού έτους 2020-2021 είτε συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις του οικείου σχολικού έτους είτε όχι και
οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του ίδιου σχολικού έτους, τελειόφοιτοι και μη. Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με αυτά των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η εγγραφή των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο τομέας της Πληροφορικής δεν κυριαρχεί μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και στο επίπεδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τα επαγγέλματα του μηχανικού ανάπτυξης λογισμικού και του μηχανικού δικτύων και βάσης δεδομένων να βρίσκονται στη λίστα με τα 10 δυναμικά επαγγέλματα στην Ελλάδα βάσει δεδομένων από το Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, και με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν άτομα πλήρως καταρτισμένα, ενώ ο ΣΕΒ τα έχει συμπεριλάβει στα 11 επαγγέλματα του μέλλοντος, με αυξητική τάση των μισθών.

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στις ειδικότητες:

– Τεχνικός λογισμικού Η/Υ

– Τεχνικός εφαρμογών Πληροφορικής (πολυμέσα/webdeveloper/videogames)

– Τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών.

Ο τομέας της ενέργειας είναι ένας ακόμη από αυτούς που θα πρωτοστατήσουν τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, οι ελληνικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 49% υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις θέσεις εργασίας τους, λόγω μη εξειδικευμένου προσωπικού. Οι ενδιαφερόμενοι γι’ αυτόν τον τομέα μπορούν να στραφούν στην ειδικότητα:
– Τεχνικός εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ειδικότερα, οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» μπορούν να απασχοληθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σε θέσεις στη βιομηχανία, σε γραφεία μελετών, σε εταιρίες κατασκευής έργων ή συντήρησης μηχανολογικού ή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, σε επιχειρήσεις εμπορίας εξοπλισμού ενεργειακής τεχνολογίας, σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε οργανισμούς, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό που καλείται να καλύψει σειρά θέσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας έχει εκφραστεί επιτακτικά από επιχειρήσεις που σε ποσοστό 29% υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού.
Τα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρουν πάνω από 15 ειδικότητες στον εν λόγω χώρο, μεταξύ των οποίων:

– Διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου

– Βοηθός νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας

– Βοηθός νοσηλευτικής χειρουργείου.

{gallery}panellinies2021{/gallery}

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δημοφιλείς ειδικότητες σε ΙΕΚ

Τεχνικός μαγειρικής τέχνης (chef)
Τεχνικός τουριστικών μονάδων & επιχειρήσεων φιλοξενίας
Βοηθός φαρμακείου
Βοηθός νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας
Τεχνικός εφαρμογών Πληροφορικής (πολυμέσα/web designer – developer/video games)
Ειδικότητες που ζητάει η αγορά εργασίας

Διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου
Βοηθός νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας
Βοηθός νοσηλευτικής χειρουργείου
Τεχνικός εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Τεχνικός λογισμικού Η/Υ
Τεχνικός εφαρμογών Πληροφορικής (πολυμέσα/web developer/video games)
Τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών
11 επαγγέλματα με μέλλον σύμφωνα με τον ΣΕΒ

Μηχανικός δικτύων και βάσεων δεδομένων
Μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού
Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων
Τεχνικός βιομηχανικών εγκαταστάσεων
Τεχνικός αυτοματισμών
Στέλεχος διαχείρισης ασφάλειας & ποιότητας τροφίμων
Εργοδηγός κλάδου (προβάλλεται ο εργοδηγός εξόρυξης)
Στέλεχος προώθησης εξαγωγών
Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας
Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων
Χειριστής μηχανημάτων έργου
Στατιστικά

– Στην Ελλάδα, μόλις το 28% των μαθητών επιλέγει τη διαδρομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης

– Στο 48% κυμαίνεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος

– Το 25% των σπουδαστών σε ΙΕΚ έχει ήδη πτυχίο πανεπιστημίου

– Το 36% των αποφοίτων ΑΕΙ μετά το 2001 είναι άνεργοι

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Εκτός απο το παράλληλο μηχανογραφικό, μια ακόμα νέα αλλαγή έρχεται να προστεθεί στις φετινές πανελλήνιες, η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.
Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Προκρίθηκε η ΕΒΕ σε ποσοστό και όχι σε απόλυτο μέγεθος, π.χ. 10, εξηγεί το υπουργείο, «για να μην εξαρτάται το ποσοστό επιτυχόντων/αποτυχόντων κάθε χρόνο από την εκάστοτε ευκολία/δυσκολία των θεμάτων». Επίσης, δεν είναι η ίδια η ΕΒΕ για όλα τα τμήματα, γιατί «τα προγράμματα σπουδών διαφέρουν, και χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σ’ αυτά», προσθέτει μεταξύ άλλων το υπουργείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα