Πανελλαδικές: Ποιες οι εναλλακτικές αν αποτύχεις - Ένας συνοπτικός οδηγός

ΙΕΚ, πανεπιστήμια στο Εξωτερικό αλλά και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι μεταξύ των επιλογών ενός υποψηφίου στην περίπτωση που δεν καταφέρει να περάσει στις Πανελλαδικές.

Οι πανελλαδικές δεν καθορίζουν το μέλλον κανενός. Και απόδειξη αυτού είναι η πλειάδα των εναλλακτικών που υπάρχουν, εάν κάποιος από τους υποψηφίους,

που δεν κατάφερε να ενταχθεί σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, επιθυμεί να επεκτείνει τις εκπαιδευτικές τους γνώσεις.

ΙΕΚ, πανεπιστήμια στο Εξωτερικό αλλά και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μπορούν εξίσου να αποδειχθούν εξαιρετικές επιλογές.

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΙΕΚ), δηµόσια και ιδιωτικά, είναι μία καλή εναλλακτική. Τα δημόσια ΙΕΚ είναι δωρεάν ενώ στα ιδιωτικά υπάρχουν δίδακτρα. Η συγκεκριμένη επιλογή προτιμάται καθώς δίνει τη δυνατότητα άμεσης επαγγελματικής κατάρτισης και απορρόφησης στην αγορά εργασίας.

Τα ιδιωτικά κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα προσφέρουν ειδικευμένες σπουδές χωρίς την ανάγκη μετεγκατάστασης στο εξωτερικό.

Για τους απόφοιτους επαγγελματικών Λυκείων υπάρχει και η εναλλακτικής των διετών προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια, που αν και σε πρώιμο στάδιο, αναμένεται να αποτελέσει δυναμική εναλλακτική για πολλούς υποψηφίους.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποτελεί ξεχωριστή λύση τα τελευταία χρόνια καθώς αποκτά ο φοιτητής ισότιμο πανεπιστημιακό πτυχίο με εκείνου που έχει πετύχει στις πανελλαδικές. Απλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος αλλά και χρήματα για την εισαγωγή σε αντίθεση με τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών.

Τα πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι μία ακόμα λύση αν και πιο ακριβά ενώ χρειάζεται να δαπανήσει κανείς χρόνο για να βρει τη σχολή και την χώρα που θα μπορεί να του προσφέρει μόρφωση και τα εφόδια για την αγορά εργασίας στο μέλλον.

Δύσκολη επιλογή αλλά αν έχει κάποιος επιμονή και υπομονή μπορεί να καταφύγει για ακόμα φορά στην επανεξέταση των Πανελληνίων. Εκεί κάποιος έχει να επιλέξει μεταξύ περισσότερης μελέτης ή μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει και το 10% των προηγούμενων αποτελεσμάτων των εξετάσεων, συµπληρώνοντας το μηχανογραφικό του, και χωρίς εξετάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα