Παίρνουν μπροστά οι μπουλντόζες - Με απόφαση Καραμανλή Έργο Εθνικής Σημασίας ο ΒΟΑΚ

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Καραμανλής με απόφαση του «ανάβει» στο φουλ τις μηχανές για την κατασκευή του ΒΟΑΚ

Ως έργο Εθνικής Σημασίας και Εθνικού Επίπέδου χαρακτηρίζεται ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Καραμανλή

Σύμφωνα με την απόφαση ο χαρακτηρισμός αφορά το σύνολο της οδού ανεξάρτητα από τις επί μέρους συμβάσεις υλοποίησης αυτής.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλής, το υφιστάμενο οδικό δίκτυο

αδυνατεί να απορροφήσει τον αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο που παρατηρείται κατά τη θερινή κυρίως περίοδο, λόγω της αυξημένης μετακίνησης των επισκεπτών προς την περιοχή που διατρέχει το υπό κατασκευή έργο.

Όπως είναι γνωστό, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης παρόλο που ανήκει στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T), έχει ιδιαίτερα βαρύ ιστορικό ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Τα φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οδικού άξονα στο μεγαλύτερο τμήμα του, σε συνδυασμό με την έλλειψη κόμβων και επαρκούς παραπλεύρου δικτύου, έχουν δημιουργήσει σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας.

Η ανάγκη λήψης μέτρων για την βελτίωση του παρεχόμενου επιπέδου οδικής ασφάλειας του ΒΟΑΚ κρίνεται επιτακτική λόγω του υψηλού αριθμού ατυχημάτων που έχουν καταγραφεί στον ΒΟΑΚ τα τελευταία χρόνια, των ιδιαίτερα δυσμενών επιπτώσεων των ατυχημάτων αυτών (μεγάλο ποσοστό νεκρών και βαριά τραυματιών) και της εν γένει κακής κατάστασης του ΒΟΑΚ κατά τμήματα.

Συνολικά, είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), λόγω των κυκλοφοριακών απαιτήσεων, της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας των χρηστών του οδικού άξονα και της ενίσχυσης και υποστήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Σε μια περιοχή, όπου η περιφερειακή οικονομία εξειδικεύεται σε οικονομικές δραστηριότητες, που συνδέονται με την αγροτική οικονομία και κυρίως τον τουρισμό, η οποία συμμετέχει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας σε ποσοστό της τάξεως του 5%, είναι αδήριτη η ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο, με σύγχρονη αποκατάσταση των προσβάσεων στις παρόδιες ιδιοκτησίες μέσω ανισόπεδων κόμβων και παράπλευρου δικτύου.

Το έργο χαρακτηριζεται ως πολύ σημαντικό για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης. Περαιτέρω η διασύνδεση του Β.Ο.Α.Κ. με τους σημαντικούς λιμένες της Κρήτης και τα αεροδρόμια διασυνδέει το νησί της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και αποτελεί επένδυση και έργο εθνικού επιπέδου. Απαιτείται συντονισμός των διαδικασιών σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις του Δημοσίου από την κατανομή των κινδύνων που ανήκουν σε αυτό, για την έκδοση πάσης φύσεως αδειών και διαθεσιμότητας χώρου εκτέλεσης έργου κ.λπ

Keywords
Τυχαία Θέματα