Το «Σχέδιο Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

«Σχέδιο Ηρακλής» είνα το όνομα του πακέτου παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την μείωση των κόκκινων δανείων στην χώρα μας

Λίγες μέρες μετά την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο σημερινό της φύλλο στο φιλόδοξο "Σχέδιο Ηρακλής" με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει στο μισό τα κόκκινα δάνεια: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) φθάνουν τα 78 δις ευρώ. Όμως δεν απειλούν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, από τη στιγμή που οι τράπεζες

έχουν αναχρηματοδοτηθεί επαρκώς με αποτέλεσμα να έχουν θωρακιστεί από τυχόν κινδύνους και τα ποσοστά ιδίων κεφαλαίων να έχουν αυξηθεί. Όσο όμως οι τράπεζες επικεντρώνονται στον περιορισμό των κόκκινων δανείων δεν δίνουν δάνεια», συνεχίζει η FAZ.

«Το "Σχέδιο Ηρακλής" προσανατολίζεται στο ιταλικό σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων GACS, το οποίο ωστόσο σε αντίθεση με το ελληνικό, περιλάμβανε, έναντι αντιτίμου, και εγγυήσεις για δάνεια με χαμηλότερο δείκτη φερεγγυότητας. Ο στόχος όμως σε Ελλάδα και Ιταλία είναι ο ίδιος. Η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών έτσι ώστε να αρχίσει και πάλι η χορήγηση πιστώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πολύ σύντομα το πράσινο φως των Βρυξελλών για το "Σχέδιο Ηρακλής", όπως είχε γίνει και με το ιταλικό πρόγραμμα περιορισμού κόκκινων δανείων, το οποίο, σύμφωνα με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα δεν διαστρέβλωνε τον ανταγωνισμό».

Η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί αρκετά γρήγορα στις Βρυξέλλες, καθώς το πρότυπό του, το ιταλικό πρόγραμμα εγγυήσεων, είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συμβατό με τους κανόνες του ανταγωνισμού. Ο Ζαββός υπόσχεται να δημιουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο το νομικό πλαίσιο για τη συμμετοχή των τραπεζών στο σχήμα, καθώς και διατάξεις για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο. Το σχήμα εγγυήσεων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει ενεργοποιηθεί εντός του 2019.

Μια αποφασιστική μείωση του όγκου των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για την ανάκαμψη, στην οποία ελπίζει η νέα κυβέρνηση. Οι δείκτες του κλίματος στην οικονομία είναι οι καλύτεροι εδώ και χρόνια. Ως εκ τούτου, η πιστωτική επέκταση έρχεται ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή. Ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει η χώρα του να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον 3%, ούτως ώστε να αναπληρώσει μέρος του εθνικού εισοδήματος που χάθηκε στη διάρκεια της κρίσης. Εάν καταφέρει να επιτύχει αυτή την ανάκαμψη, θα υπάρχει ταυτόχρονα η ελπίδα ότι ορισμένα από τα μέχρι τώρα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα καταστούν και πάλι εξυπηρετούμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα