Πάιατ αδειάζει Τουρκία: Τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες

Τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την διεθνή πρακτική «έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφο» επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Μήνυμα προς τη Τουρκία για τη συμφωνία με τη Λιβύη έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο οποίος επισήμανε ότι τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την διεθνή πρακτική «έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφο».

Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως η τουρκική

κυβέρνηση για τις θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά και διαμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον λέει «όχι» σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι θάλασσα συνεργασίας και για αυτό στηρίζουν και τη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.

Σημειώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Πάιατ, αν και ακόμη τότε δεν ήταν γνωστό το κείμενο της συμφωνίας, είχε εκτιμήσει ότι «υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα