Οβελίας: Πότε... ξέρουμε ότι ψήθηκε το αρνί και πόσο διατηρείται το κρέας στο ψυγείο

Ο οβελίας σήμερα θα βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ελληνικό τραπέζι και καλό θα είναι να γνωρίζουμε ορισμένους κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση του κρέατος.

Καθώς μετράμε και τα... λεπτά πλέον μέχρι να καθίσουμε στο πασχαλινό τραπέζ και να απολαύσουμε τον οβελία, θα πρέπει να θυμόμαστε να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ειδικά σήμερα, Κυριακή του Πάσχα 2023, το κρέας (αρνί και κατσίκι κυρίως) έχουν την... τιμητική τους.

Όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποιους κανόνες

για την κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:

- Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.

- Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3- 4 ημέρες.

- Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74°C.

- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Αυγά

Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.

Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων.

#ΟΒΕΛΙΑΣ #ΚΡΕΑΣ #ΠΑΣΧΑ_2023 #ΟΔΗΓΙΕΣ #ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ #ΤΡΟΦΙΜΑ #ΕΟΔΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα