Ουκρανία: Προειδοποιητικά πυρά στο κονβόι των Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων από τη Μαριούπολη, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες (βίντεο)

Το ελληνικό κονβόι με δημοσιογράφους, ομογενείς, Έλληνες πολίτες καθώς και μέρος του προσωπικού του προξενείου της Ελλάδας στη Μαριούπολη έφτασε στη Ζαπορίζια μετά από μια εφιαλτική διαδρομή, με στρατιωτικά μπλόκα και πυροβολισμούς.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο δημοσιογράφος του MEGA Γιάννης Χαραμίδης, το αυτοκίνητο στο οποίο βρίσκονταν τα μέλη του συνεργείου του καναλιού, δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ευτυχώς, δεν υπήρξε τραυματισμός παρά μόνο ένα σκασμένο λάστιχο. «Κάναμε 220 χιλιόμετρα. Περάσαμε ένα μπλόκο Ουκρανών όταν ξεκινήσαμε έξω από τη Μαριούπολη», είπε αρχικά ο δημοσιογράφος του MEGA περιγράφοντας τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν τα μέλη του ελληνικού κομβόι κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης διαφυγής από την Ουκρανία.

«Δύο από τις τρεις γέφυρες είχαν διαλυθεί από βομβαρδισμούς και αλλάξαμε διαδρομή, περάσαμε μέσα από ένα χωριό που φλεγόταν, ζήσαμε από κοντά το δράμα αυτών των ανθρώπων».

Διανύοντας μια διαδρομή τρόμου μέσα από βομβαρδισμένα χωριά, κατεστραμμένους δρόμους και πάνοπλους στρατιώτες και άρματα μάχης παραταγμένα διάφορα σημεία, το ελληνικό κομβόι αυτοκινήτων που ξεκίνησε σήμερα στις 11 τοι πρωί από την Μαριούπολη έφτασε τελικά στη Ζαπορίζια. Στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας θα διανυκτερεύσουν τα μέλη του προξενείου, οι ομογενείς, οι Έλληνες πολίτες καθώς και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητα της φάλαγγας.

Ευτυχώς, νωρίς το βράδυ έφτασαν ασφαλείς στη Ζαπορίζια, όπου και θα διανυκτερεύσουν, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι της επιστροφής το πρωί της Πέμπτης. Επρόκειτο για ένα κονβόι με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα, κυρίως με οικογένειες και μικρά παιδιά, καθώς και Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονταν στη Μαριούπολη.

Το ταξίδι είχε προορισμό, για αρχή, τη Ζαπορίζια, ωστόσο κανένας δεν μπορούσε να του διαβεβαιώσει ότι στη διαδρομή δεν θα βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με τις κάνες των όπλων.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το OPEN και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης, σε κάποιο σημείο της διαδρομής, κι ενώ το κομβόι αναγκάστηκε να αλλάξει το αρχικό πλάνο διαφυγής, δύο οχήματα δέχθηκαν πυρά από αγνώστους.

Ευτυχώς, δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, παρά μόνο σκασμένα λάστιχα σε δύο αυτοκίνητα. Όπως προαναφέρθηκε, το ένα από τα δύο αυτοκίνητα που δέχθηκε πυρά ήταν με τον ανταποκριτή του MEGA.

Η περιγραφή του Σ. Δανέζη κόβει την ανάσα: «Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, στην οποία πρέπει να πω ότι δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερο πρόβλημα, βγήκαμε από την πόλη και πέντε χιλιόμετρα μετά, όχι πολύ ώρα αργότερα, πέσαμε μπροστά σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων μάχης με περίπου 44 τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα τα οποία ήταν εκεί και έκλειναν ένα μεγάλο σταυροδρόμι μαζί με στρατιώτες με παρατεταμένα τα όπλα».

Συνέχισε λέγοντας ότι έγιναν διαπραγματεύσεις και εξονυχιστικός έλεγχος σε όλους τους επιβάτες των 61 οχημάτων που ακολουθούσαν το κονβόι. Όταν τελικά τους δόθηκε πράσινο φως για να περάσουν, ο δρόμος που είχαν αρχικά σχεδιάσει να διασχίσουν, ήταν απροσπέλαστος από τους βομβαρδισμούς. Άλλαξαν διαδρομή και με πολλά εμπόδια, αλλά και οδηγώντας πιο γρήγορα πλέον καθώς έπεφτε το σκοτάδι, έφτασαν στη Ζαπορίζια.

Εκεί θα διανυκτερεύσουν απόψε και αύριο θα συνεχίσουν την «Οδύσσεια» άλλων 700 χιλιομέτρων, με τελικό προορισμό να περάσουν στην Μολδαβία.

Περισσότεροι οι Έλληνες στο κομβόι

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1, Χρήστος Μαζανίτης, το κομβόι των 66 ανθρώπων ξεκίνησε από τη Μαριούπολη με τους περισσότερους από αυτούς να είναι Έλληνες. Στο δρόμο όμως, έχουν προστεθεί πολλοί ακόμα, με τον αριθμό των οχημάτων να ξεπερνά πλέον τα 40. Μάλιστα, σε σημείο της διαδρομής, τα οχήματα δέχθηκαν πυρά.

«Ξεκινήσαμε 66 άνθρωποι και έχουν προστεθεί πολλά αυτοκίνητα, όσοι είμαστε μαζί είναι είτε με ελληνικά διαβατήρια ή διαβατήρια άλλων χωρών», περιέγραψε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως μεταξύ τους βρίσκονται δημοσιογράφοι από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ και πλέον τα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 40.

Όπως είπε, το κονβόι ξεκίνησε προς τα δυτικά και μετά το πρώτο μπλόκο Ουκρανών, προχώρησε προς το δεύτερο, που ήταν Ρώσων. «Στο 2ο μπλόκο πέσαμε σε Ρώσους και αυτονομιστές. Ουλαμός αρμάτων, 20 θωρακισμένα οχήματα, δεκάδες πάνοπλους Ρώσους στρατιώτες. Γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα. Ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Περικυκλωθήκαμε από στρατιώτες.

»Μετά από διαπραγματεύσεις 20 λεπτών και μετά από ελέγχους χαρτιών και βαλίτσες μας άφησαν να φύγουμε». Με κατεύθυνση δυτικά και λίγο πριν φτάσουν στο χωριό που πήγαιναν, διαπίστωσαν ότι αυτό είχε βομβαρδιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Προειδοποιητικά, Ελλήνων, Μαριούπολη,oukrania, proeidopoiitika, ellinon, marioupoli