Ουκρανία - Βομβαρδισμός μαιευτηρίου: Δεν τα κατάφερε τελικά η έγκυος, πέθανε και το μωρό της

Δεν τα κατάφερε τελικά η έγκυος που φαινόταν σε εικόνες που κυκλοφόρησαν μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό σε νοσοκομείο της Ουκρανίας, πέθανε μαζί με το μωρό της.

Μια έγκυος γυναίκα και το μωρό της έχασαν τη ζωή τους όταν η Ρωσία βομβάρδισε το μαιευτήριο όπου επρόκειτο να γεννήσει, σύμφωνα με το Associated Press. Εικόνες της γυναίκας που μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ένα ασθενοφόρο με φορείο είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, αποτελώντας

την επιτομή της φρίκης μιας επίθεσης στους πιο αθώους της ανθρωπότητας.

Σε βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τετάρτη από δημοσιογράφους του AP μετά την επίθεση στο νοσοκομείο, η γυναίκα εθεάθη να χαϊδεύει το ματωμένο κάτω μέρος της κοιλιάς της καθώς οι διασώστες την έσπευσαν μέσα από τα ερείπια στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, με το ασπρισμένο πρόσωπό της να αντικατοπτρίζει το σοκ της από αυτό που μόλις είχε συμβεί . Ήταν από τις πιο βάναυσες στιγμές μέχρι στιγμής στον πόλεμο της Ρωσίας που διαρκεί τώρα 19 ημέρες κατά της Ουκρανίας.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε άλλο νοσοκομείο, αλλά πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, όπου οι γιατροί εργάστηκαν για να την κρατήσουν στη ζωή. Συνειδητοποιώντας ότι έχανε το μωρό της, είπαν οι γιατροί, τους φώναξε: «Σκότωσέ με τώρα!»

Ο χειρουργός Timur Marin βρήκε τη λεκάνη της γυναίκας συνθλιμμένη και το ισχίο αποκολλημένο. Οι γιατροί γέννησαν το μωρό με καισαρική τομή, αλλά δεν έδειξε «σημάδια ζωής», είπε ο χειρουργός.

Στη συνέχεια, εστίασαν στη μητέρα.

«Περισσότερα από 30 λεπτά ανάνηψης της μητέρας δεν απέφεραν αποτελέσματα», είπε ο Μάριν το Σάββατο.

«Πέθαναν και οι δύο».

Στο χάος μετά την αεροπορική επιδρομή της Τετάρτης, οι γιατροί δεν πρόλαβαν να μάθουν το όνομα της γυναίκας προτού έρθουν ο σύζυγος και ο πατέρας της να πάρουν το σώμα της. Τουλάχιστον κάποιος ήρθε να την ανασύρει, είπαν - έτσι δεν κατέληξε στους ομαδικούς τάφους που σκάβονταν για πολλούς από τους αυξανόμενους αριθμούς νεκρών της Μαριούπολης.

Κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου, Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το μαιευτήριο είχαν καταλάβει Ουκρανοί εξτρεμιστές για να το χρησιμοποιήσουν ως βάση και ότι δεν είχαν μείνει ασθενείς ή γιατροί μέσα. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο χαρακτήρισε τις εικόνες «ψευδείς ειδήσεις».

Δημοσιογράφοι του Associated Press, που έκαναν ρεπορτάζ από το εσωτερικό της αποκλεισμένης Μαριούπολης από τις αρχές του πολέμου, τεκμηρίωσαν την επίθεση και είδαν τα θύματα και τις ζημιές από πρώτο χέρι. Τράβηξαν βίντεο και φωτογραφίες πολλών αιματοβαμμένων, εγκύων μητέρων που φεύγουν από το αιματοβαμμένο μαιευτήριο, γιατρών που φωνάζουν, παιδιών που κλαίνε.

Στη συνέχεια, η ομάδα του AP εντόπισε τα θύματα την Παρασκευή και το Σάββατο στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί, στα περίχωρα της Μαριούπολης.

Σε μια πόλη που είναι χωρίς προμήθειες τροφίμων, νερό, ρεύμα ή θέρμανση για περισσότερο από μια εβδομάδα, η ηλεκτρική ενέργεια από γεννήτριες έκτακτης ανάγκης προορίζεται για χειρουργεία.

Καθώς οι επιζώντες περιέγραψαν τη δοκιμασία τους, οι εκρήξεις έξω τίναξαν τους τοίχους. Οι βομβαρδισμοί και οι πυροβολισμοί στην περιοχή είναι σποραδικοί αλλά ανελέητοι. Τα συναισθήματα είναι σε έξαρση, ακόμη και όταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές επικεντρώνονται στη δουλειά τους.

Η blogger Mariana Vishegirskaya γέννησε ένα κορίτσι την επομένη της αεροπορικής επιδρομής και τύλιξε το χέρι της γύρω από τη νεογέννητη Veronika καθώς εξιστορούσε τον βομβαρδισμό της Τετάρτης. Αφού οι φωτογραφίες και το βίντεο την έδειχναν να κατεβαίνει τις σκάλες που είναι σκεπασμένες με συντρίμμια και να κρατά μια κουβέρτα γύρω από το πλαίσιο της εγκυμοσύνης της, οι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν ηθοποιός σε μια οργανωμένη επίθεση.

«Συνέβη στις 9 Μαρτίου στο Νοσοκομείο Νο. 3 στη Μαριούπολη. Ήμασταν ξαπλωμένοι στους θαλάμους όταν τα γυαλιά, τα κουφώματα, τα παράθυρα και οι τοίχοι διαλύθηκαν», είπε στο AP η Vishegirskaya, που φορούσε ακόμα τις ίδιες πουά πιτζάμες όπως όταν έφυγε.

«Δεν ξέρουμε πώς έγινε. Ήμασταν στους θαλάμους μας και κάποιοι είχαν χρόνο να καλυφθούν, κάποιοι όχι».

Η δοκιμασία της ήταν ένα από τα πολλά στη Μαριούπολη, η οποία έχει γίνει σύμβολο αντίστασης στην προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να συντρίψει τη δημοκρατική Ουκρανία και να χαράξει ξανά τον παγκόσμιο χάρτη υπέρ του. Η αποτυχία υποταγής της Μαριούπολης έχει ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις να διευρύνουν την επίθεσή τους αλλού στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, το λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας των 430.000 κατοίκων, το κλειδί για τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας από τη Ρωσία στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία, λιμοκτονεί σιγά σιγά.

Στο αυτοσχέδιο νέο μαιευτήριο, κάθε τοκετός που πλησιάζει φέρνει νέα ένταση.

«Όλες οι μητέρες που γεννούν έχουν ζήσει τόσα πολλά», είπε η νοσοκόμα Olga Vereshagina.

Μια από τις αναστατωμένες μητέρες έχασε μερικά από τα δάχτυλα των ποδιών της στον βομβαρδισμό. Οι γιατροί έκαναν καισαρική τομή την Παρασκευή της, τραβώντας προσεκτικά την κόρη της και τρίβοντας έντονα το νεογέννητο για να τονώσουν σημεία ζωής.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα που κόβουν την ανάσα, το μωρό κλαίει.

Οι επευφημίες χαράς αντηχούν στο δωμάτιο. Η νεογέννητη Αλάνα κλαίει, η μητέρα της κλαίει και οι γιατροί σκουπίζουν τα δάκρυα από τα μάτια τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα