Οργισμένη απάντηση της Άγκυρας: Δεν μας αφορούν τα μηνύματα για τη δραστηριότητα μας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Με μια οργισμένη ανακοίνωση απαντά η Άγκυρα στο ισχυρό μήνυμα που έστειλαν στην Τουρκία οι επτά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου για την προκλητικότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Απορρίπτουμε την δήλωση των Med7 ως προκατειλημμένη, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και αντίθετη με τον διεθνές δίκαιο» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται, επίσης, ότι «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής μετά τη συνεδρίαση της Med7 στη Μάλτα «αποτελεί παράδειγμα του πώς οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεργάζονται σε αυτό».

«Γι' αυτό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού» προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ επανερχόμενο στη θέση ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού». 

Σαφές μήνυμα Τσίπρα προς Τουρκία: Η Ε.Ε. να λάβει μέτρα γιατί παρανομούν στην ανατολική Μεσόγειο

Στην Σύνοδο στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έγινε συζήτηση μετά από ενημέρωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ που "κλιμακώθηκαν με πρωτοφανείς παραβιάσεις και συμπεριφορές άκρως αντίθετες σε όλες τις αρχές της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου".

"Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στο Νίκο Αναστασιάδη". Σημείωσε ότι "δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες". Οι ηγέτες των έξι χωρών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Νίκο Αναστασιάδη και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: "Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στον σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου".

Keywords
Τυχαία Θέματα