Οργή από την Άγκυρα για το ψήφισμα-«σφαλιάρα» από την Ευρωβουλή

Οργισμένα αντέδρασε η Τουρκία στο ψήφισμα-«σφαλιάρα» από την Ευρωβουλή. «Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου υιοθετεί τις απόψεις Ελλήνων, Κυπρίων», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Άγκυρα αντέδρασε οργισμένα στο ψήφισμα-«σφαλιάρα» από την Ευρωβουλή με την ΕΕ να απειλεί την Τουρκία με επίσημη αναστολή διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απορρίπτει και καταγγέλλει ως μεροληπτική την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η έκθεση αντικατοπτρίζει τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου και κάνει λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς.

«Απορρίπτουμε αυτό το προκατειλημμένο έγγραφο, το οποίο περιέχει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή της κυβέρνησής μας και τα πολιτικά κόμματα...», τονίζεται.

Μέσω της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, η Τουρκία απευθύνεται προς την ΕΕ και τις Βρυξέλες, υπενθυμίζοντάς της για άλλη μία φορά ότι πρέπει να προχωρήσει σε βήματα στο μεταναστευτικό: «Ενώ η ΕΕ εκτιμά τις προσπάθειές μας ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ, ωστόσο θα πρέπει να βγει από το φαύλο κύκλο, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της και προβαίνοντας σε συγκεκριμένα βήματα».

«Σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ υπό το πρίσμα μιας θετικής ατζέντας και βάσει της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ, είναι απαράδεκτη η προαναφερθείσα σύσταση, η οποία είναι μονομερής και απέχει από την αντικειμενικότητα.

Απορρίπτουμε αυτό το προκατειλημμένο έγγραφο, το οποίο περιέχει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή της κυβέρνησής μας και τα πολιτικά κόμματα και που βλέπει την αποτελεσματική και προσανατολισμένη στον άνθρωπο εξωτερική πολιτική της χώρας μας ως απειλή.

Η έκθεση αντικατοπτρίζει εντελώς άδικες και μεροληπτικές θέσεις για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, βασιζόμενες στις απόψεις της Ελλάδας και των Ε/Κ. Απορρίπτουμε αυτήν την προκατειλημμένη γραφή που βασίζεται σε μονόπλευρες, αβάσιμες αρμενικές αφηγήσεις για τα γεγονότα του 1915», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, τονίζεται ότι «η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία και θα είναι μια νίκη για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με αποφασιστικότητα.

Βλέπουμε εκφράσεις που αποσκοπούν στην αμφισβήτηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, γεγονός που αποτελεί έλλειψη οράματος και προσπάθεια που αποκλίνει από την αρχή της εμπιστοσύνης. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωρίζουν καλύτερα ότι η παύση της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα μας δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης από την πλευρά της Τουρκίας για μεταρρύθμιση ή στην αδυναμία της να συμμορφωθεί με το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά από το γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι έχουν χρησιμοποιήσει τη διαδικασία προσχώρησης ως μέσο πολιτικής πίεσης εναντίον της Τουρκίας από την αρχή».

«Απαράδεκτες συκοφαντίες για την Τουρκία»

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε δεύτερη ανακοίνωσή του σχολιάζει τις αναφορές της έκθεσης του ΕΚ που έχουν να κάνουν με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει την αντίφαση και την προκατάληψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), το οποίο θα έπρεπε να ήταν ο υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης και των ιδεών.

Αυτού του είδους οι συκοφαντίες, οι οποίες είναι κατασκευάσματα της αρμενικής διασποράς, του PKK και της FETO, που είναι εναντίον της Τουρκίας, και χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς της Δύσης για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, είναι απαράδεκτες.

Εκτός από τους μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς για τη χώρα μας στην έκθεση, αυτές οι αναφορές περί περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι άλλη μία ένδειξη του πόσο απέχει το ΕΚ από την πραγματικότητα και τις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρεται.

ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΕΥΡΩΒΟΥΛΗΨΗΦΙΣΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα