ΟΠΕΚΑ: Στο πρόγραμμα βαριάς αναπηρίας και οι παραπληγικοί

Διευκρινίσεις σχετικά με την καταβολή επιδομάτων Βαριάς Αναπηρίας δίνει απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Όπως αναφέρεται με αφορμή σχετικό έγγραφο του Δήμου Καβάλας, με το οποίο τίθεται ερώτημα στην υπηρεσία μας για τη δυνατότητα ατόμων με παραπληγία – τετραπληγία να τύχουν της ίδιας ευεργετικής μεταχείρισης με όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα Βαριάς Αναπηρίας, διευκρινίζεται ότι δύναται να τύχει αναλογικής εφαρμογής και για τους πάσχοντες από παραπληγία – τετραπληγία

ή από ασθένεια που επιφέρει αναπηρία του ίδιου βαθμού και της ίδιας μορφής, οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις της υπ’ αρ. Π3α/Φ.27/Γ.Π.οικ.124095 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1594/Β΄/23-12-2002), άρθρο 2, παρ. 2, περ. ε΄.»

«Αυτό σημαίνει ότι στο Πρόγραμμα Οικονομικής ενίσχυσης Βαριάς Αναπηρίας, βάσει της υπ‘ αρ. Γ4α/Φ.225/161/15-02-1989 ΚΥΑ «Ενοποίηση Προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με ειδικές ανάγκες» (ΦΕΚ 108 Β), εντάσσονται ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες και ποσοστό 67% και άνω.

Περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. 2070235-7915-0022-1989 Κ.Υ.Α «Αύξηση οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων ή έμμεσα ασφαλισμένων ατόμων με βαριές αναπηρίες» (ΦΕΚ 700/Β΄) εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για σύνταξη από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Επομένως, προκειμένου να καταβληθούν τα παραπάνω επιδόματα σε άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες ποσοστού 67% και άνω και ανασφάλιστους υπερήλικες, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τα παραπάνω, τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από το οικείο κανονιστικό πλαίσιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα