Ολοκληρώθηκαν οι πορείες σε όλη την χώρα - Μικροεπεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στις «καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία με δυσβάσταχτα μέτρα», σε συνεργασία με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, που έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας και υπερφορολόγησης.

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ

δηλώνει τους λόγους της απεργίας και κάνει απολογισμό των σημερινών κινητοποιήσεων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση: «Αντιδρώντας στην ανεργία, στη φτώχεια, στην υπερφορολόγηση, στον κοινωνικό αποκλεισμό και γενικότερα στα μέτρα και στις πολιτικές που εξαθλίωσαν ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, εργαζόμενοι συνταξιούχοι, άνεργοι, έδωσαν δυναμικό παρών στη σημερινή Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος αλλά και στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν για την Πανεθνική Ημέρα Δράσης, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η Πανεθνική Ημέρα Δράσης, με 24ωρη Γενική Απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Για ακόμη μία φορά, ο κόσμος της εργασίας απαίτησε να μπει οριστικό τέλος στα εγκληματικά μέτρα που εφαρμόστηκαν και σε αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί να επιβληθούν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια των αντοχών και των ανοχών του.

Στο κέντρο της Αθήνας οι διαδηλωτές μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή.

Η ΓΣΕΕ, ενώνοντας τις δυνάμεις της με αντιπροσωπευτικους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, θα συνεχίσει τον αγώνα κατά των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών.

Όσο εφαρμόζονται οι ίδιες αδιέξοδες πολιτικές, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν και να απεργούν».

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ξενοφώντος, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΕΒ.

Στις 10.30 μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια πορεία, η οποία έφτασε στη Βουλή λίγο μετά τις 11.30.

Στις 11.00 ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συναντήθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 12.00 ξεκίνησε η πορεία τους, η οποία στις 12.30 έφτασε μπροστά στη Βουλή.

Επεισόδια και χρήση χημικών στην οδό Ξενοφώντος

Ένταση σημειώθηκε όταν πρωτοβάθμια σωματεία προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα γραφεία του ΣΕΒ. Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.

Διαδηλωτές πρωτοβάθμιων σωματείων έριξαν σκουπίδια στην είσοδο του κτηρίου της ΑΔΕΔΥ.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της είχε απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, για συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία και στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00.

Όπως ανέφερε η Συνομοσπονδία, η 24ωρη γενική απεργία και το συλλαλητήριο πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας», σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και τους αντιπροσωπευτικούς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που, όπως επισημαίνει, «έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας, της υπερφορολόγησης».

Ποιοι απεργούν σήμερα

– Σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαΐου, τα λεωφορεία (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των Express Αεροδρομίου) και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ.

– Για την Πέμπτη 31 Μαΐου λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι τους, τρόλεϊ και λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα.

– Ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη 30 Μαΐου τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Παράλληλα, δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό από/προς Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

– Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδομικών συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξαν από κοινού η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

– Σε 24ωρη απεργία προχωρεί στις 30 Μαΐου και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια όλη την ημέρα.

– Από την πλευρά της, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ την Τετάρτη 30 Μαϊου 2018. Αυτό θα γίνει με 3ωρη στάση εργασίας από τις 10:00 – 13:00. Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας συμφωνούν και συνυπογράφουν την διεκδίκηση των αιτημάτων. Όπως αυτά αναγράφονται στην ανακοίνωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

– Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 30 Μαΐου, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 31 Μαΐου 2018 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την απεργία
Η ενημέρωση που παρείχε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μια μέρα πριν την απεργία, (29.05.2018) είναι η εξής:

«Προ ολίγου ο Ο.Σ.Ε. ενημέρωσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι συμμετέχει στην 24ωρη απεργίατης Γ.Σ.Ε.Ε. και, κατά συνέπεια, δεν εξασφαλίζει την κυκλοφορία καμίας αμαξοστοιχίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Κατόπιν τούτου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποχρεούται σε αναστολή όλων των δρομολογίων τηςαπό σήμερα τα μεσάνυχτα (Τρίτη 29/05/2018) έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (30/05/2018). Επιπλέον, ματαιώνονται τα βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, που αναχωρούν απόψε τα μεσάνυχτα (Τρίτη 29/05/2018).

Σημειώνεται ότι, οι αμαξοστοιχίες 600/601 (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που αναχωρούν στις 23:55 και 23:00 αντίστοιχα, το βράδυ της Τετάρτης 30/05/2018, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας. Αναλυτικά τα όσα ισχύουν βάσει των σιδηροδρομικών κανονισμών σε περιπτώσεις ακυρώσεων δρομολογίων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, αναφέρονται στον παρακάτω σύνδεσμο www.trainose.gr και στο τηλέφωνο 14511.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκφράζει τη λύπη της στο επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία, μια ταλαιπωρία για την οποία ουδεμία ευθύνη έχει».

Keywords
Τυχαία Θέματα