Οι πιο θανατηφόρες ασθένειες του κόσμου βρίσκονται καθοδόν στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι ιοί που προκαλούν Ζίκα, Δάγκειο πυρετό, αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό (CCHF) και πυρετό της κοιλάδας Rift (RVF) αναμένεται να κάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο σπίτι τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες του ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κατατάσσει το CCHF στη λίστα με τις εννέα «ασθένειες προτεραιότητας» του, λέει ότι ο ιός έχει ήδη φτάσει στη Γαλλία, ενώ ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό που σκοτώνει έως και τους μισούς

από όλους που μολύνει (θνησιμότητα 40%) είναι καθ' οδόν προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Και όλα αυτά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Η ασθένεια του ιού Ζίκα και ο Δάγκειος πυρετός επίσης θα εξαπλωθούν στο βρετανικό έδαφος, προειδοποιούν οι ειδικοί

Οι Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν χθες στους Βρετανούς βουλευτές ότι οι ασθένειες, οι οποίες μεταδίδονται από τα κουνούπια και τα τσιμπούρια, θα φτάσουν στη Βρετανία καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες «διευρύνουν το βεληνεκές τους».

Ωστόσο, οι αρχικές λοιμώξεις μπορεί να περάσουν απαρατήρητες επειδή οι γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ξένα παθογόνα, άκουσαν επίσης οι βουλευτές.

Ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής του κτηνιατρικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είπε στους βουλευτές της Επιτροπής για την Επιστήμη, Καινοτομία και Τεχνολογία ότι είναι «πολύ πιθανό» ο CCHF να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον. «Ορισμένες λοιμώξεις που μεταδίδονται από τσιμπούρια, άρα και ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό, είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάποια στιγμή», είπε.

Είπε επίσης ότι ο πυρετός της κοιλάδας Rift (RVF), ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια, ο οποίος μπορεί να σκοτώσει έως και τους μισούς ασθενείς που κολλούν μια σοβαρή μορφή της νόσου, είναι ένα άλλο παθογόνο που πιθανότατα βρίσκεται καθοδόν. «Ο πυρετός της κοιλάδας Rift θα μπορούσε να είναι το επόμενο παθογόνο που θα φτάσει μέσω των κουνουπιών», είπε, προειδοποιώντας ότι τέτοια παθογόνα μπορεί αρχικά να γλιστρήσουν κάτω από το ραντάρ, καθώς οι γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας δεν είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν αυτές τις ασθένειες. «Η πρόκληση θα είναι η έγκαιρη ανίχνευση των νόσων γιατί οι κλινικοί μας γιατροί δεν ξέρουν πώς μοιάζουν», τόνισε.

«Οι ιοί που μεταδίδονται από τα αρθρόποδα, όπως ο ιός του δάγκειου πυρετού ή ο ιός Ζίκα, υπάρχει πιθανότητα επίσης να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο», εκτίμησε με τη σειρά του ο καθηγητής Bryan Charleston, διευθυντής του Ινστιτούτου Pirbright, το οποίο μελετά μολυσματικές ασθένειες σε ζώα, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται πολλά επικίνδυνα παθογόνα να γίνουν αποτελεσματικά εγγενή στη Βρετανία.

Ο καθηγητής Σερ Πίτερ Χόρμπι, διευθυντής του Ινστιτούτου Πανδημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε αντίστοιχα, ότι η κλιματική αλλαγή ξαναγράφει τα όρια εντοπισμού των νόσων.

«Ο δάγκειος που είναι κλασικά νόσημα της Νότιας Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και είναι υπερενδημικό σε αυτές τις χώρες, έχει εξαπλωθεί στον Βορρά και τώρα παρατηρείται μετάδοση και στη Μεσόγειο», είπε.

Οι ιοί CCHF, RVF και Zika, σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν μια πανδημία στο μέλλον. Οι άνθρωποι κολλάνε CCHF κυρίως από μολυσμένα τσιμπούρια, αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω των σωματικών υγρών. Η ασθένεια έχει παρόμοια συμπτώματα με τον Έμπολα κατά την έναρξη της λοίμωξης, όπως μυϊκούς πόνους, κοιλιακό άλγος, πονόλαιμο και έμετο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγίες, συνήθως από τη μύτη ή από σπασμένα τριχοειδή αγγεία στα μάτια και στο δέρμα. Άλλα συμπτώματα του ιού, που εμφανίζονται ξαφνικά, περιλαμβάνουν πυρετό, ζάλη, πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα, οσφυαλγία, πονοκέφαλο, πόνο στα μάτια και ευαισθησία στο φως.

Αντίστοιχα, η RVF είναι μια ιογενής ασθένεια που εμφανίζεται συχνότερα σε οικόσιτα ζώα στην υποσαχάρια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών, των βουβάλων, των προβάτων, των κατσικιών και των καμήλων. Οι άνθρωποι μπορούν να προσλάβουν τον RVF μέσω της επαφής με αίμα, σωματικά υγρά ή ιστούς μολυσμένων ζώων ή μέσω τσιμπημάτων από μολυσμένα κουνούπια. Οι περισσότεροι που προσβάλλονται από RVF είτε δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε παρουσιάζουν μια ήπια ασθένεια που μοιάζει με κρυολόγημα με πυρετό, αδυναμία, πόνο στην πλάτη και ζάλη.

Έχει γενικό ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%, αλλά περίπου ένας στους 10 ανθρώπους εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Η πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου είναι αυτή που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, όπου οι ασθενείς κάνουν εμετό με αίμα και αιμορραγούν από παντού, σκοτώνοντας το 50% όσων προσβάλει. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να προσλάβουν RVF από κουνούπια που μεταδίδουν τη μόλυνση και όχι από ζώο, εντούτοις έχει καταγραφεί μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Ζίκα, σε σύγκριση με τα άλλα παθογόνα δεν φημίζεται για το ποσοστό θνησιμότητας του αλλά για τις καταστροφικές συνέπειες για την υγεία στα αγέννητα παιδιά. Το παθογόνο μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών. Πολύ σπάνια, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σεξ. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μόλυνση είναι ήπια και όχι επιβλαβής. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις εγκύους γυναίκες. Το πρώτο καταγεγραμμένο ξέσπασμα της νόσου του ιού Ζίκα αναφέρθηκε στο νησί Yap (Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας) το 2007. Ωστόσο, έκτοτε έχουν καταγραφεί κρούσματα στην Αφρική, την Αμερική, την Ασία και τον Ειρηνικό.

Ο ιός που μεταδίδεται από τα κουνούπια πυροδότησε παγκόσμιο πανικό το 2016, αφού εκατομμύρια μολύνθηκαν, προκαλώντας δεκάδες μωρά να γεννηθούν με γενετικές ανωμαλίες όπως η μικροκεφαλία. Ωστόσο, από το 2016 περισσότερες από 80 χώρες έχουν αντιμετωπίσει κρούσματα Ζίκα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία, πονοκεφάλους, ερεθισμούς, κόκκινα μάτια, πρησμένες αρθρώσεις και πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες.

Τέλος, ο Δάγκειος πυρετός είναι μια άλλη ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια και ιστορικά περιορίζεται σε τροπικά ή υποτροπικά κλίματα. Έως και 400 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, οι σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να είναι θανατηφόρες. Ο Δάγκειος πυρετός ονομαζόταν σπασμωδικός πυρετός μέχρι το 1700 λόγω του έντονου πόνου που μπορεί να προκαλέσει στους μύες και τις αρθρώσεις.

Πηγή:daily mail#ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ #ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ #ΗΝΩΜΕΝΟ_ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα