Οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν την απελευθέρωση της Χερσώνας, τι σηματοδοτεί η ρωσική υποχώρηση

H ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα έχει σημασία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμούν αναλυτές στο εξωτερικό.

Πανευτυχείς κάτοικοι υποδέχθηκαν τα ουκρανικά στρατεύματα που έφτασαν στο κέντρο της Χερσώνας την Παρασκευή, αφού η Ρωσία εγκατέλειψε τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει από την εισβολή της τον Φεβρουάριο. Ουκρανοί αξιωματούχοι περιγράφουν σκηνές πανικού των Ρώσων κατά την οπισθοχώρησή τους, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν απώλειες στρατιωτών στον ποταμό Δνείπερο.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δήλωσε ότι απέσυρε 30.000 στρατιώτες από τον ποταμό χωρίς να χάσει ούτε έναν στρατιώτη. Αλλά οι Ουκρανοί επιμένουν να δίνουν προς τα έξω μια εικόνα χαοτικής υποχώρησης, με τα ρωσικά στρατεύματα να πετούν τις στολές τους, να ρίχνουν τα όπλα τους και να πνίγονται προσπαθώντας να διαφύγουν. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο η Δύση πρότεινε στον Πούτιν όρους συνθηκολόγησης.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Παίρνουμε πίσω το νότιο τμήμα της χώρας, παίρνουμε πίσω τη Χερσώνα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βραδινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του. «Από τώρα, οι υπερασπιστές μας βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης και είμαστε πολύ κοντά στην είσοδό μας. Αλλά οι ειδικές μονάδες βρίσκονται ήδη στην πόλη», είπε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι ουκρανικές σημαίες εμφανίζονται «μαζικά και παντού», μετά την υποχώρηση της Ρωσίας από τη νότια περιοχή της Χερσώνας, μία από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που προσάρτησε τον Σεπτέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η απόσυρση σηματοδότησε την τρίτη μεγάλη ρωσική υποχώρηση του πολέμου και την πρώτη που συνεπάγεται την παραχώρηση μιας τόσο μεγάλης κατεχόμενης πόλης μπροστά στη μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση που έχει ανακαταλάβει τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Incredible scenes of joy in liberated Kherson. Those people have been through hell. pic.twitter.com/niDMNC6IZo

— Guillaume Ptak (@guillaume_ptak) November 11, 2022

Η Χερσώνα, η οποία είχε πληθυσμό 280.000 κατοίκων πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Η πόλη και οι γύρω περιοχές έπεσαν στα χέρια της Μόσχας κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προώθησαν γρήγορα την επίθεσή τους βόρεια από τη χερσόνησο της Κριμαίας - την περιοχή που προσαρτήθηκε από το Κρεμλίνο το 2014.

Η απώλειά της αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία λόγω της θέσης της στον ποταμό Δνείπερο, κοντά στις εκβολές της Μαύρης Θάλασσας, και του ρόλου της ως σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το καναδικό δίκτυο CBC.

Η Χερσώνα βρίσκεται επίσης σε ένα σημείο όπου η Ουκρανία μπορεί να αποκόψει το νερό από το Δνείπερο προς την Κριμαία. Το Κίεβο μπλόκαρε αυτές τις ζωτικής σημασίας προμήθειες μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και ο Πούτιν ανέφερε την ανάγκη αποκατάστασής τους ως έναν από τους λόγους για την απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες 24 ώρες, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν κερδίσει έδαφος βορειοδυτικά, δυτικά και βορειοανατολικά της Χερσώνας, προελαύνοντας έως και επτά χιλιόμετρα σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

Kherson fought and won. Images of resistance and liberation.

Slava Ukraini! Glory to Ukrainian patriots! pic.twitter.com/kQVVMNEJWw

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 11, 2022

«Οι Ρώσοι έχουν μετακινηθεί σε θέσεις που ελπίζουν ότι θα είναι πιο εύκολο να υπερασπιστούν. Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει αν, πότε και πώς θα συνεχίσει να πιέζει», δήλωσε η Όλγα Όλικερ, διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στο International Crisis Group. «Αλλά η Ουκρανία φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα της ανακατάληψης ... και αυτό είναι πολύ καλό νέο για το Μικόλαϊβ, το οποίο η Ρωσία θα έχει πλέον πολύ πιο δύσκολο να βομβαρδίσει. Πρόκειται για μια σοβαρή ουκρανική πρόοδο».

Μια υποχώρηση από τη Χερσώνα και άλλες περιοχές στη δυτική όχθη του Δνείπερου θα κατέρριπτε τις ρωσικές ελπίδες για μια επίθεση δυτικά προς το Μικόλαϊβ και την Οδησσό, ώστε να αποκοπεί η πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα ήλπιζε επίσης να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, όπου βρίσκεται μια σημαντική ρωσική στρατιωτική βάση.

«Η απώλεια της Χερσώνας θα μετατρέψει όλα αυτά τα όνειρα του Κρεμλίνου στο νότο σε σκόνη», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleh Zhdanov. «Η Χερσώνα είναι το κλειδί για ολόκληρη τη νότια περιοχή, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να στοχεύσει βασικές οδούς ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων. Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχό της χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα».

#ΧΕΡΣΩΝΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΣΤΗΝ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα