Οι λέξεις κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές: «Δικαιοσύνη», «σταθερότητα», «αλλαγή», και «πρόγραμμα»

Με το τετράπτυχο «δικαιοσύνη παντού», «σταθερότητα», «μεγάλη αλλαγή», και «πρόγραμμα» μπαίνει στην προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προβάλλοντας την πεποίθηση ότι η κάλπη της απλής αναλογικής θα τον αναδείξει στην πρώτη θέση, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς να χρειαστούν δεύτερες κάλπες.

- Σταθερότητα: «Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ» σημαίνει σταθερότητα και σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας

από την πρώτη Κυριακή, λένε από την Κουμουνδούρου, αντιπαραβάλλοντας ότι, ψήφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ως αποτέλεσμα να μπει η χώρα σε τροχιά συνεχών αναμετρήσεων υπό τη σκιά εκβιασμών ακυβερνησίας και αποστασιών μεμονωμένων βουλευτών.

Επικρίνουν, δε, την επιλογή του πρωθυπουργού να προβάλει τη Βουλγαρία ως το κακό παράδειγμα κυβερνητικής αστάθειας που συνεπάγεται η απλή αναλογική, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης κυβερνούνται από συνασπισμούς δυνάμεων, όπως συμβαίνει σε Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία κτλ. «Καθένας και τα παραδείγματα του», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σημειώνουν, επιπλέον, ότι η χώρα έχει συσσωρεύσει τόσο μεγάλα προγράμματα που απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις για να ξεπεραστούν. Με τα λόγια του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο σταθερές από τις αλαζονικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις».

- Δικαιοσύνη παντού: Κατά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πολίτες έχουν πλέον διαμορφώσει ξεκάθαρη αντίληψη ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά επέλεξε να κυβερνήσει για τις ελίτ και για τους κομματικούς της φίλους.

Η διαχείριση της ακρίβειας, η αύξηση των ανισοτήτων, η εκχώρηση βασικών δημόσιων αγαθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως η Υγεία, ο προσανατολισμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στους μεγάλους ομίλους, τα κόκκινα δάνεια, η πολιτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που οδήγησε στα Τέμπη, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης που προκάλεσαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, οι διάφορες περιπτώσεις γαλάζιων στελεχών που έκαναν προσωπικές business, η κατακόρυφη αύξηση των απευθείας αναθέσεων κτλ, είναι ορισμένες περιπτώσεις με τις οποίες η πλειοψηφία των πολιτών αισθάνθηκε ότι τα συμφέροντα της μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, υποστηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Φανταστείτε μετά τις υποκλοπές, τι άλλο θα κάνει ο Μητσοτάκης αν βγει αυτοδύναμος», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Μεγάλη αλλαγή: Προφανώς πρόκειται για ένα σύνθημα που, παραπέμποντας στο 1981, έχει μεγαλύτερη συμβολική σημασία παρά συγκεκριμένη πολιτική ουσία. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κουμουνδούρου, η οποία δεν αφορά τόσο τον στόχο της προσέγγισης των παλιών ψηφοφόρων του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ, την πλειοψηφία των οποίων έχει, ούτως ή άλλως, ήδη εγκολπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετά χρόνια.

Πρόκειται για την ανάγκη να πείσει ότι μπορεί να νικήσει τη ΝΔ μετά από μια τετραετία που αυτή κυβέρνησε έχοντας τον αέρα μεγάλου προβαδίσματος στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των μαζικών μέσων ενημέρωσης. Με τα λόγια του προέδρου του κόμματος, «έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό που δεν βγαίνει».

- Πρόγραμμα: Πρόκειται, ίσως, για το πιο βασικό προεκλογικό όπλο της Κουμουνδούρου σε μια σειρά από μάχες που έπονται. Από την προσέγγιση ακροατηρίων που μέχρι τώρα στέκονται με δυσπιστία απέναντι της, καθώς δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία του, έως το «πλεύρισμα» του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, το οποίο, θέτει τις προγραμματικές συγκλήσεις ως μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις συνεργασιών.

Σύμφωνα με όσα λένε τα στελέχη του κόμματος, οι πρώτες προγραμματικές εξειδικεύσεις θα αφορούν το ζήτημα των κόκκινων δανείων και της ανασυγκρότησης του κράτους, ενώ κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσει μια σύνοψη του συνολικού προγράμματος διακυβέρνησης.

Στη βάση της προγραμματικής αντιπαράθεσης, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να διεξαχθεί ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, μολονότι θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο, το οποίο δεν τόλμησε να αποδεχθεί ούτε καν το 2019, όταν είχε ένα άνετο προβάδισμα. Όπως διατύπωσε το αίτημα ο Αλέξης Τσίπρας, «οι πολίτες θέλουν προγραμματικές θέσεις και αλήθειες, όχι τοξικότητα και διχασμό, (…) να αφήσει τα συνθήματα και να έρθει σε ντιμπέιτ να συζητήσουμε προγραμματικά».

Οι πρώτοι σταθμοί

Σήμερα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποφασίσει για τα παραπάνω ζητήματα, ενώ το σαββατοκύριακο 8-9 Απριλίου είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα εγκρίνει τις τελικές λίστες των υποψηφίων βουλευτών. Τέλος, αύριο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει στη βουλή και την Παρασκευή θα περιοδεύσει στην Μεσσηνία.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ_ΕΚΛΟΓΩΝ_2023 #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Δικαιοσύνη,syriza, dikaiosyni