Ο Ζελένσκι καλεί στο Κίεβο τον πρόεδρο της Κίνας, μετά την συνάντηση «φιλίας» με Πούτιν

«Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ», δήλωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στον Κινέζο πρόεδρο, σε συνέντευξή που έδωσε στο Associated Press.

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουκρανία απηύθυνε στον Σι Τζινπίνγκ ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ», δήλωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στον Κινέζο πρόεδρο, σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Ο Σι δεν έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι από πέρυσι το Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κίνα δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο 12 σημείων για «μια πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Ο Σι συζήτησε τη σύγκρουση με τον «αγαπητό φίλο» του, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα, αλλά οι συνομιλίες δεν απεέδειξαν πως σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου.

Οι ΗΠΑ τήρησαν απορριπτική στάση σχετικά με την πρόταση, υποστηρίζοντας πως μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή θα κατοχύρωνε ρωσικά εδαφικά κέρδη και θα έδινε στο στρατό του Πούτιν περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί.

«Ενθαρρύνουμε τον πρόεδρο Σι να πιέσει απευθείας τον πρόεδρο Πούτιν για την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ο κόσμος και οι γείτονες της Κίνας σίγουρα θα παρακολουθούν στενά», δήλωσε πριν λίγες ημέρες εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, υπάρχουν αμφιβολίες και στο Βερολίνο σχετικά με την ουδετερότητα της Κίνας, καθώς η κινεζική κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με τη Μόσχα ακόμη και την αγορά Καμικάζι-drones, τα οποία θα παραδοθούν εντός του Απριλίου.

Η Ουκρανία καλωσόρισε τη διπλωματική ανάμιξη της Κίνας, όμως ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως θα εξετάσει διευθετήσεις για την ειρήνευση μόνο αν τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος.

Το σαββατοκύριακο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε πως Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται. «Ναι, συνεργαζόμαστε στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα. Δεν το κρύβουμε. Όλα είναι διαφανή, δεν υπάρχει κανένα μυστικό», γνωστοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

#ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΚΙΝΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΡΩΣΙΑ #ΗΠΑ #ΣΙ_ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζελένσκι, Κίεβο, Κίνας, Πούτιν,zelenski, kievo, kinas, poutin