Οι κυρώσεις που εξετάζει η ΕΕ για τη Λευκορωσία μετά την «κρατική αεροπειρατεία» στη Ryanair

Η Κομισιόν θα εξετάσεις τις «πιθανές κυρώσεις» για τη Λευκορωσία μετά την «κρατική αεροπειρατεία» στη Ryanair, με βάση την ανακοίνωση του πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Κόβει τις πτήσεις πάνω από τη χώρα η σκανδιναβική «SAS».

«Πιθανές είναι οι κυρώσεις» της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας για το «άνευ προηγουμένου» περιστατικό με την πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, τονίζοντας ότι

«δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες» και θα συζητήσουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν τη Δευτέρα (24/05), πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα, η ΕΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Οι κυρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των «27» για τη Λευκορωσία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι των «27»ήδη βρίσκονται συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:

Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κόβει τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία η σκανδιναβική «SAS»

Την ίδια ώρα, η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία «SAS» ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (24/05) ότι θα αποφεύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή στη χώρα αυτή ενός αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Η εταιρεία αποφάσισε να ακολουθήσει τη σύσταση της σουηδικής εθνικής υπηρεσίας αερομεταφορών Transportstyrelsen, η οποία κάλεσε τους αερομεταφορείς «να λάβουν υπόψη τους την αβέβαιη κατάσταση και (…) να σκεφτούν να αποφεύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. «Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες και θα ανακατευθύνουμε τις εν λόγω πτήσεις», ανέφερε η SAS σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η «SAS» εκτελεί δύο φορές την εβδομάδα ένα δρομολόγιο από το Όσλο της Νορβηγίας στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Μητσοτάκης για Λευκορωσία: Να μην αφήσουμε να αμφισβητήσει την ενότητά μας

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει από την Ελλάδα με προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της διήμερης έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά στις 20:00, έχει προστεθεί η συζήτηση για συνέπειες και πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair.

Σημειώνεται ότι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε δηλώσεις του στους «Financial Times» σχετικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ζήτησε να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε «ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα στην περίπτωση της απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας από τη Λευκορωσία» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.

Ryanair: Υπήρχαν πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο

Για «κρατική αεροπειρατεία» κατηγόρησε τη Λευκορωσία το αφεντικό της Ryanair, το αεροσκάφος της οποίας υποχρεώθηκε από μαχητικό -υπό την απειλή κατάρριψης, σύμφωνα με ειδικούς -να προσγειωθεί χθες στο Μινσκ με την πρόφαση «απειλής βόμβας», στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους.

O διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, είπε μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του υπήρχαν και πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο.

Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε τον 26χρονο αντιπολιτευόμενο ακτιβιστή δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και την 23χρονη φίλη του, Σοφία Σαπέγκα, μετά την αναγκαστική προσγείωση του Boeing 737 στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, γεγονός που πυροδότησε την οργή Ευρωπαίων ηγετών.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο Ο’ Λίρι, «φαίνεται ότι πρόθεση των Αρχών [της Λευκορωσίας] ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη σύντροφό του που ταξίδευε μαζί του (…) Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και κάποιοι πράκτορες της KGB, που αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο».

ΚΙΝΑΛ για την αεροπειρατεία της Λευκορωσίας: «Για μια ακόμη φορά οι κρατικοί μηχανισμοί συνελήφθησαν κοιμώμενοι»

Ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών αρχών καταλογίζει το Κίνημα Αλλαγής, για την μεθόδευση «κρατικής αεροπειρατείας» της Λευκορωσίας για την σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, την οποία απόλυτα καταδικάζει.

«Για μια ακόμη φορά οι κρατικοί μηχανισμοί "δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε", συνελήφθησαν κοιμώμενοι. Μια ακόμη «επιτυχία» του επιτελικού κράτους του Μαξίμου και των επιλογών του», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου στην οποία προστίθεται:

«Η υπόθεση όμως αυτή αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας μας και της διορισμένης με προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, διοίκησης της. Ιδιαίτερα όταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς είναι μέλος αποστολής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που ήρθε στη χώρα μας για συμμετοχή σε διεθνές συνέδριο, και είναι γνωστό ότι απειλείται η ζωή του. Οι πράκτορες των ξένων υπηρεσιών έμειναν παντελώς ανενόχλητοι, έθεσαν με τις ενέργειές τους σε κίνδυνο την ζωή Ελλήνων επιβατών και εξέθεσαν διεθνώς την χώρα μας. Η ασφάλεια της Ελλάδας εμφανίζεται διάτρητη».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει πώς η υπόθεση «είναι επιβεβλημένο να προκαλέσει την άμεση και δυναμική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας εναντίον του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος του Λουκασένκο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε ακόμα:

Νέο θρίλερ με αεροπλάνο στη Λευκορωσία - Δεν πέταξε λόγω απειλής για βόμβα

Παγκόσμια καταδίκη της Λευκορωσίας για την «κρατική αεροπειρατία» - Έρχονται κυρώσεις κατά Λουκασένκο

ΟΗΕ: Η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στο Μινσκ ίσως παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΚΥΡΩΣΕΙΣΚΟΜΙΣΙΟΝΛευκορωσίαΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑRYANAIRΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ
Keywords
Τυχαία Θέματα