Ο «πόλεμος» των Αγγελόπουλων, οι θυελλώδεις κόντρες της οικογένειας

Οι αντιπαραθέσεις εντός της οικογένειας Αγγελοπούλου δεν ήταν ποτέ άγνωστες. Ο Κωνσταντίνος που πέθανε σήμερα 24 Μαΐου του 2021, στα 76 του χρόνια είχε άλλωστε δικαστικές διαμάχες τόσο με τον αδερφό του Θεόδωρο όσο και με τους γιους του, Παναγιώτη και Γιώργο.

Η ιστορία της οικογένειας Αγγελοπούλου, θα μπορούσε να γεμίσει όχι ένα, αλλά πολύ περισσότερα βιβλία. Από αστυνομικά, όπως στην περίπτωση του θείου των Κωνσταντίνου και Θεόδωρου, Δημήτρη Αγγελόπουλου,

προέδρου της Χαλυβουργικής που εκτελέστηκε μέρα – μεσημέρι από τη 17 Νοέμβρη τον Απρίλιο του 1986 σε μια «επιχείρηση» που ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει ομολογήσει πως εκτός από τον ίδιο συμμετείχαν ακόμα οι Βασίλης Τζωρτζάτος, Δημήτρης Κουφοντίνας και Πάτροκλος Τσελέντης.

Βιβλίο όμως θα γέμιζαν και οι δικαστικές διαμάχες της οικογένειας όπως εκείνες του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου τόσο με τον αδερφό του Θεόδωρο όσο και την πιο πρόσφατη, εκείνη με τους γιους του, Παναγιώτη και Γιώργο.

Η μάχη του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με την υγεία του

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έπασχε από νεαρή ηλικία από σπάνια μορφής αρθρίτιδα που με τα χρόνια δυσκόλευε ιδιαίτερα την κίνησή του. Σε μια από τις σπάνιες φορές που μίλησε για την ασθένειά του στην εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή δεν το έβαλα κάτω. Πέρασα μια ολόκληρη ζωή παλεύοντας για να βγω από την ασθένεια. Επισκέφθηκα τους πιο εξειδικευμένους γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Δοκίμασα φάρμακα που την εποχή εκείνη ήταν απαγορευμένα γιατί δεν είχαν ακόμη δοκιμασθεί. Ταξίδεψα κρυφά από όλους μόνος μου με έναν σκαραβαίο στην Ελβετία και έκανα εγχείρηση για να μου βάλουν βίδες τιτανίου, την εποχή που ήταν ακόμη απαγορευμένες στην Αμερική. Γενικά ήμουν άφοβος απέναντι στην ασθένεια και αυτό με αντάμειψε. Οι εγχειρήσεις αυτές και τα φάρμακα με ανακούφισαν σημαντικά και διευκόλυναν τη ζωή μου».

Η δικαστική διαμάχη Κωνσταντίνου και Θεόδωρου

Οι σχέσεις των αδερφών Θεόδωρου, συζύγου της Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και Κωνσταντίνου, χάλασαν ξαφνικά στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κατηγορούσε τον μεγάλο του αδελφό ότι κακοδιαχειρίζεται την περιουσία τους και με αγωγή του ζητά 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κατηγορεί τον αδερφό του Θεόδωρο για «κακοδιαχείριση της περιουσίας, αδηφάγο διάθεση, αλόγιστα δάνεια» αλλά ακόμα και «μεταμφίεση και εξαφάνιση εταιρειών».

Τα δύο αδέρφια που ήταν για πολλά χρόνια «δύο ξένοι» έχοντας επιλέξει ο ένας να δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα (Κωνσταντίνος) και ο έτερος στο εξωτερικό (Θεόδωρος), φέρεται να έχουν πάρει τις πατρικές παροχής και να έχουν μοιραστεί τα κομμάτια της ναυτιλιακής οικογενειακής περιουσίας τον Ιούλιο του 1998, όμως τέσσερις μήνες αργότερα, την τελευταία ημέρα του 1998, ο πατέρας τους Παναγιώτης, στην προσπάθειά του να ματαιώσει τη δικαστική διαμάχη που ερχόταν έσπευσε να «κλείσει» το θέμα, δηλώντας πως ο ίδιος προσωπικώς ήταν ως εκείνη την ημερομηνία ο πραγματικός ιδιοκτήτης αλλά και διαχειριστής των οικογενειακών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η «μισή» εκεχειρία

Ξεκαθάρισε ακόμα πως η διαχείριση των εταιρειών εξωτερικού ανατίθεται στον πρωτότοκο γιο του (Θεόδωρο) και εκείνη των εταιρειών εσωτερικού στον νεότερο (Κωνσταντίνο).

Η χρονιά της εκεχειρίας των δύο αδελφών είναι το 2000. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, υπογράφουν στη Ζυρίχη και υπό το βλέμμα του πατέρα τους, συμφωνητικό με το οποίο τα δύο μπλοκ επιχειρήσεων χωρίζουν οριστικά.

Το μπλοκ του εσωτερικού έχει επικεφαλής τον Κωνσταντίνο και περιλαμβάνει τη «Χαλυβουργική», δεξαμενόπλοια και συμμετοχές σε τράπεζες, ενώ εκείνου του εξωτερικού με επικεφαλής τον Θεόδωρο περιλαμβάνει μονάδες επεξεργασίας χάλυβα σε Ουαλία και Ελβετία κ.α. Η «συμφωνία της Ζυρίχης» δεν έκλεισε τα μέτωπα μεταξύ των δύο αδερφών καθώς ο Κωνσταντίνος συνέχιζε να διεκδικεί 96 δισεκαττομύρια δραχμές για τη διαχείριση της προσωπικής περιουσίας από τον μεγαλύτερο αδερφό του.

Αγωγή κατά των γιών του Παναγιώτη και Γιώργου

Το 2017 ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα της υγείας του, κατηγορεί τους γιους του Παναγιώτη και Γιώργο για «αχαριστία» και με αγωγή εναντίον τους ζητά την ανακληση δωρεάς μετοχών εξωχώριας holding εταιρείας.

Τα χρόνια που διήρκεσε η μεταξύ τους διαμάχη οι δύο μεγαλομέτοχοι της ΚΑΕ Ολυμπιακός ξεκαθάρισε πως δεν ζήτησαν ποτέ από τον πατέρα τους να «μεταβιβάσει εν ζωή περιουσιακά στοιχεία». Οι δύο γιοί του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου «δείχνουν» από την πρώτη στιγμή ως υπαίτια της διαμάχης με τον πατέρα τους, τη δεύτερη σύζυγο του, Γέλη Παπαγιαννοπούλου, μιλώντας για «αλόγιστες δαπάνες και παροχές που διοχετεύονται με κάθε τρόπος προς αυτή».

Σε ανακοίνωσή τους Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μιλούσαν μάλιστα και για μια «μήνυση εναντίον τους» που κατατέθηκε εναντίονβ τους για «δήθεν υπεξαίρεση μετοχών εξωχώριας εταιρείας» που όμως κρίθηκε αβάσιμη τρεις φορές από τους Εισαγγελείς. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, δικαιώθηκαν τελικώς από το Εφετείο Αθηνών, που έκρινε αβάσιμη την εναντίον τους αγωγή. Οι ίδιοι δήλωσαν στην ανακοίνωση που ακολούθησε, πως βρίσκονται πάντα στο πλευρό του πατέρα τους, μιλώντας καθόλη τη διάρκεια της μεταξύ τους αντιπαράθεσης σε «καθοδηγητές» ή «περιβάλλον» του.

Με πληροφορίες από Βήμα και Καθημερινή

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα