Οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ θα προχωρήσουν με νέα πρόσωπα στις διοικήσεις τους

Η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί ώστε να κλείσει η πρώτη φάση των αλλαγών, που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση με στόχο την προώθηση των νέων σχεδίων ιδιωτικοποιήσεων.

Νέα πρόσωπα αναμένονται στις διοικήσεις των ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ,

ώστε να αναλάβουν να προχωρήσουν τις δύσκολες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, και να διαχειριστούν κρίσιμα ζητήματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις και το «άνοιγμα» που επιχειρούν οι τρεις επιχειρήσεις σε καινούργια πεδία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να υιοθετεί διαφορετική πολιτική από τις επιλογές που είχε προκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση και προωθεί νέα σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα διαχειριστούν - όπως είναι φυσικό - νέα πρόσωπα, της απολύτου εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης.

Η αρχή έγινε με τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, όπου νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Γιάννης Παπαθανασίου και διευθύνων σύμβουλος ο Ανδρέας Σιάμισιης.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τη ΔΕΗ, με τον Γιώργο Στάσση να ορίζεται νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ενώ μέχρι τη Δευτέρα αναμένονται ανακοινώσεις και για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, δεν αποκλείεται οι αρμοδιότητες του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ να εκχωρηθούν σε ένα και μόνο πρόσωπο όπως έγινε και στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Ο νέος επικεφαλής της ΔΕΠΑ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Βελισσάριο Δότση, τον μεταβατικό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, , θα κληθεί να διαχειριστεί ένα νέο σχέδιο ιδιωτικοποίησης το οποίο θα απέχει από εκείνο που είχε προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπε ότι το δημόσιο θα διατηρούσε τον έλεγχο των δικτύων διανομής και των μεγάλων έργων μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ θα υπήρχε και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το Δημόσιο να πουλάει το 50,1% του ποσοστού του.

Το υπουργείο δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ένα τελικό σχέδιο κι έτσι στο τραπέζι υπάρχει η περίπτωση της μετατροπή της ΔΕΠΑ σε holding εταιρεία, με τρεις θυγατρικές στα δίκτυα, στην εμπορία και στα μεγάλα ενεργειακά έργα, μοντέλο το οποίο βασίζεται στη μελέτη της McKinsey για την ΔΕΠΑ (από τον Μάρτιο του 2018), .

Το νέο σχήμα που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση, θα επαναφέρει και το «καυτό» θέμα των εργασιακών σχέσεων και της τύχης των εργολαβικών (και όχι μόνο), το οποίο προκάλεσε προβλήματα στις σχέσεις της διοίκησης της επιχείρησης με τον τότε υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Οι εργολαβικοί υπάλληλοι της ΔΕΠΑ είχαν προχωρήσει σε απεργίες διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους, κάτι το οποίο είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Σταθάκης, χωρίς να το πραγματοποιήσει . Ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Βελισσάριος Δότσης, είχε αναλάβει από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου τη διαπραγμάτευση με τους εργαζομένους, χωρίς ωστόσο να βρεθεί μία τελική λύση.

Η μονιμοποίηση δεν έγινε και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να διαμηνύουν ότι θα την διεκδικήσουν μελλοντικά.

Η ΔΕΠΑ κατάφερε να σπάσει το μονοπώλιο της Gazprom στη Βουλγαρία και να ανοίξει το δρόμο σε νέες αγορές των Βαλκανίων, επί της θητείας του Δημήτρη Τζώρτζη, ενώ είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την τιμή και τις ποσότητες αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από την Gazprom.

Μία ακόμη δύσκολη υπόθεση, είναι εκείνη της ΔΕΗ όπου ο νέος επικεφαλής, Γιώργος Στάσσης, θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στα οικονομικά της επιχείρησης.

Η ΔΕΗ επιχειρεί δυναμική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως εναλλακτική για περαιτέρω ανάπτυξη εν μέσω του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης.

Όσον αφορά στην αποκρατικοποίηση, το υπουργείο απορρίπτει και σε αυτή την περίπτωση τη λύση που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση (πώληση λιγνιτικών μονάδων) και αναμένει τη νεότερη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ, για την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Βασικός γνώμονας θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης ενώ οι καθοριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά την 31η Οκτωβρίου (επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).

Τα εργασιακά θέματα αποτελούν και στην περίπτωση της ΔΕΗ ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί, με τον διάδοχο του Μανώλη Παναγιωτάκη ναπρέπει να διαχειριστεί τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση για στοχευμένες εθελούσιες ενώ για όσο διάστημα παραμένει αδιευκρίνιστο το σχήμα που θα επιλεγεί για την αποκρατικοποίηση, το τοπίο θα παραμένει "θολό" για το σύνολο των εργαζομένων.

«Αγκάθι» για τη νέα διοίκηση αποτελεί και το θέμα της τιμής του ρεύματος καθώς ο κ. Παναγιωτάκης είχε διατηρήσει ένα ιδιαίτερα κοινωνικό προφίλ για την επιχείρηση με εκπτώσεις για τους συνεπείς πελάτες (παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν στο 10%), ανοχή στις καθυστερήσεις πληρωμών ενώ καθ' υπόδειξη και με επιμονή του κ. Σταθάκη αποφεύχθηκε η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος.

Μια άλλου «τύπου» ιδιωτικοποίηση φαίνεται ωστόσο να προωθείται και για τα ΕΛΠΕ, καθώς και σε αυτή την περίπτωση εγκαταλείπεται το σχήμα που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια της πώλησης του 50,1% πριν από λίγο καιρό (το Ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει το 20% από το 35,48% που κατέχει και η Paneuropean είχε διαθέσει το 30,1% από το 45,47%).

Όπως είναι γνωστό, στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, κανένα από τα δύο σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον («Glencore – Carlyle» και «Vitol – Sonatrach») δεν υπέβαλε δεσμευτικές προσφορές ενώ όπως αναφέρει πηγή της επιχείρησης η λύση που είχε προωθηθεί ήταν ακατάλληλη από κάθε άποψη καθώς δημιουργούσε εμπλοκή στις σχέσεις μεταξύ όλων των εταίρων.

Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, «αυτή τη στιγμή η πλευρά Λάτση ουσιαστικά υπερεκπροσωπείται στο ΔΣ. Η Paneuropean διαθέτει το 45,5% και μπορεί να αναζητήσει άλλο ένα ποσοστό της τάξεως του 5%-6% από την αγορά ώστε να φθάσει στο 51%, να έχει το management και να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. Το δημόσιο θα μπορούσε να πουλήσει αλλά είναι σχεδόν απίθανο ότι θα έβρισκε ανταπόκριση διαθέτοντας ένα μειοψηφικό πακέτο (και χωρίς το management)».

Ένα πεδίο στο οποίο έχει στραφεί έντονα το ενδιαφέρον του ομίλου τα τελευταία χρόνια είναι εκείνο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, το οποίο θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί η νέα διοίκηση.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν υπογράψει μεταξύ άλλων συμβάσεις παραχώρησης με τις ExxonMobil και Total για τις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και το Σεπτέμβριο αναμένεται να περάσουν προς κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πηγή: insider.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα