Οι δράσεις της ΕΕ και το στοίχημα της καταπολέμησης της ανεργίας

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα τεθεί ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΕΛΚ, στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και την Αριστερά είναι η ανεργία. Κι αυτό μετά από μια μακρά περίοδο, όπου οι εργασιακές σχέσεις δοκιμάστηκαν έντονα, ειδικά την περίοδο της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdowns.

Στην Ελλάδα η πρόκληση αυτή αντιμετωπίστηκε ομολογουμένως με σχετική επιτυχία από την κεντρική διοίκηση και φυσικά την Κυβέρνηση, με τους αριθμούς των ανέργων

να μειώνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat κατέδειξαν ότι υπάρχουν σαφείς ποσοστιαίες διαφορές μεταξύ του ευρωπαϊκού βορρά και του Νότου. Εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των δεικτών καταγράφουν και πρώην χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, όπου φαίνεται ότι η εργασιακή τους πολιτική έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα για το σύνολο του ενεργού πληθυσμού.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεργία κυμάνθηκε στο 5,9%, ένας αριθμός που ναι μεν δεν τρομάζει, αλλά σε κάθε περίπτωση διατηρεί περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση. Πρωταθλητής στην ανεργία εμφανίζεται η Ισπανία με 11,7%, στοιχείο που όπως αποδείχθηκε, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την κρίση των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και στοίχισε στο μέχρι πρότινος κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα. Το θέμα της κοινωνικής συνοχής εξάλλου διατηρεί ζωηρό το ενδιαφέρον των Βρυξελλών, την ώρα που η ισπανική Προεδρία έχει θέσει ήδη τις προτεραιότητες της για το τρέχον εξάμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι 12,8 εκατ. καταγεγραμμένοι άνεργοι σε ολόκληρη την Ε.Ε αναμένουν μεγαλύτερη τόλμη από τις αρμόδιες αρχές και ειδικές πολιτικές για την επάνοδο τους στον εργασιακό χάρτη. Όσον αφορά στην Ελλάδα η εικόνα σε σχέση με το παρελθόν έχει σαφώς βελτιωθεί, αλλά το ποσοστό παραμένει διψήφιο. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει ως έναν εκ των βασικών στόχων της νέας τετραετίας, την αύξηση των θέσεων εργασίας και των ευκαιριών κυρίως για τη νεολαία και τις γυναίκες, πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα πρόσβασης στην εργασία. Στις τάξεις του ΕΛΚ η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει γίνει σημείο αναφοράς για όλα τα ομοτράπεζα κόμματα που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες.

Αυτό εξάλλου βοήθησε σημαντικά στην προσέλκυση ψηφοφόρων και από άλλες πολιτικές δεξαμενές, ενώ ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να αξιοποιηθεί από το σύνολο της κεντροδεξιάς κατά την κρίσιμη περίοδο πριν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον επόμενο Ιούνιο. Στην κεντρική Ευρώπη και κυρίως στον γερμανόφωνο κόσμο, η κατάσταση είναι βελτιωμένη.

Η περίπτωση της Γερμανίας αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα με μόλις 3% του εργατικού δυναμικού να βρίσκεται στις λίστες αναμονής για δουλειά, ενώ και η Αυστρία παρά το γεγονός ότι δέχεται μεγάλη πίεση και από το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, έχει πετύχει την απόλυτη ισορροπία, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Εν κατακλείδι, η προσπάθεια για μια περισσότερο κοινωνική Ευρώπη πρέπει να συνεχιστεί, καθώς σε μια περίοδο μεγάλων ομολογουμένως προκλήσεων η προώθηση ανθεκτικών δράσεων με έντονο

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΑΝΕΡΓΙΑ #ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι δράσεις της ΕΕ και το στοίχημα της καταπολέμησης της ανεργίας,