Οι μεγάλες προκλήσεις για τη ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές

Με την μεγάλη ανατροπή στην περιφέρεια Αττικής μετά το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη και τη νέα γαλάζια υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά, οριστικοποιούνται πλέον οι επιλογές της ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές όπου το

κυβερνών κόμμα θα στηρίξει τελικά 10 από τους 13 νυν περιφερειάρχες και τρεις νέες υποψηφιότητες (Αττική, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο)

Οι προκλήσεις στις κάλπες του Οκτωβρίου είναι σημαντικές για τη ΝΔ που μπορεί να διαθέτει νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και ως εκ τούτου να μην κινδυνεύει να αμφισβητηθεί η πολιτική κυριαρχία της από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι όμως βέβαιο πως θα ήθελε να δει να επιβεβαιώνεται η πολιτική δυναμική της και στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών, όπου ο πήχης για το κυβερνών κόμμα βρίσκεται ψηλά καθώς στις εκλογές του 2019 οι γαλάζιοι υποψήφιοι κέρδισαν σε 11 από τις 13 περιφέρειες.

Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, η εκλογή προσκείμενων σε αυτήν περιφερειαρχών θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα διευκολύνει και την εφαρμογή των αναπτυξιακών περιφερειακών σχεδίων που έχουν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί μέχρι σήμερα τα πράγματα η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη, για διαφορετικούς λόγους, με σημαντικές προκλήσεις σε αρκετές περιφέρειες.

Βασικότερη όλων η Αττική όπου παρά το... αίσιο τέλος που είχε η περιπέτεια της άρσης στήριξης στον Γιώργο Πατούλη και της νέας υποψηφιότητας του Νίκου Χαρδαλιά, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει εάν όλη αυτή η κρίση θα έχει τελικά αντίκτυπο στις κάλπες.

Το βέβαιο είναι ότι η χθεσινή πολύωρη συνάντηση του Ν. Χαρδαλιά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, σηματοδοτεί την απαρχή ενός αγώνα δρόμου για την οργάνωση της νέας γαλάζιας υποψηφιότητας γύρω από την οποία επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα πανστρατιάς.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται όμως και σε μία προσπάθεια προσωπικής στήριξης υποψηφίων και σε άλλες περιφέρειες που συγκεντρώνουν το ειδικό ενδιαφέρον της Πειραιώς.

Αύριο το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί, από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά, σε εκδήλωση στο δημαρχείο Μεσσήνης όπου μετά από δύο αναβολές λόγω των πυρκαγιών, προγραμματίζεται να παρουσιαστεί επίσημα η υποψηφιότητα η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Έχει προηγηθεί η απόσυρση της υποψηφιότητας του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με αιχμές για το "σύστημα Σαμαρά", στενός συνεργάτης του οποίου υπήρξε ο Δημήτρης Πτωχός.

Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει και η προχθεσινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη

στην Μυτιλήνη για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή, μία κίνηση στήριξης στην προσπάθεια να ανακτήσει την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τον ανεξάρτητο νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε επικρατήσει της γαλάζιας Χριστιάνας Καλογήρου στηριζόμενος και από τοπικά στελέχη της ΝΔ.

Σημαντική πρόκληση για το κυβερνών κόμμα συνιστά και η Δυτική Μακεδονία όπου απέναντι στον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ νυν περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη έχει θέσει υποψηφιότητα ο γαλάζιος πρώην βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος διεγράφη για τον λόγο αυτό από τη ΝΔ. Η περιφέρεια αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία διότι βρίσκεται στο επίκεντρο και της πράσινης μετάβασης που συνιστά βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε χθες και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα η οποία θα έχει απέναντί της σε αυτή την αναμέτρηση και τον προερχόμενο από τον χώρο της κεντροδεξιάς πρώην δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή.

Σημαντική πρόκληση για τη ΝΔ συνιστά όμως και η προοπτική νέας νίκης στην Δυτική Ελλάδα όπου ο νυν περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης είχε καταφέρει το 2019 να κερδίσει για πρώτη φορά σε μια περιφέρεια που αποτελούσε προπύργιο της κεντροαριστεράς.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ στηρίζει εκ νέου τους νυν περιφερειάρχες στην Κεντρική Μακεδονία (Απόστολος Τζιτζικώστας), στην Ανατολική.Μακεδονία-Θράκης (Χρήστος Μέτιος), στην Ήπειρο (Αλέξανδρος Καχριμάνης), στην Θεσσαλία (Κωνσταντίνος Αγοραστός), στο Νότιο Αιγαίο ( Γιώργος Χατζημάρκος) και στην Στερεά Ελλάδα (Φάνης Σπανός), ενώ στην περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει, όπως και το ΠΑΣΟΚ, την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κεντροαριστερού νυν περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη.

#ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι μεγάλες προκλήσεις για τη ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές,