Μητσοτάκης: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει στο μυαλό του» (βίντεο)

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε με δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Εast Europe Cooperation Process – SEECP).

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που «απειλεί τα σύνορα», στέλνοντας σαφή μηνύματα στην Άγκυρα.

«Μετά την αποκάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία , αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δικαίωση της ελληνικής προεδρίας με τη κοινή διακήρυξη της συνόδου και επισήμανε την αισιοδοξία της Αθήνας για την ευρωπαική προοπτική ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η διακήρυξη που υιοθετήθηκε αποτελεί και ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της δημοκρατίας του κράτους δικαίου και στις ιδρυτικές αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μέχρι το 2033 τα δυτικά Βαλκάνια να έχουν ενταχθεί στην ΕΕ

Επανέλαβε το στόχο για την ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2033, έτσι ώστε «να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης» υπογράμμισε

Απόψε, ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς (αναμένεται στη Θεσσαλονίκη), την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιγιόσα Οσμάνι και με τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Σεφίκ Τζαφέροβιτς, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP).

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

{https://www.youtube.com/watch?v=BXXgkHrCeJE}

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ #ΣΥΝΟΔΟΣ #ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ #ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα