Ο ξαφνικός θάνατος της Ιnstashop, το big deal της Microsoft και οι business Αποστολάκη στη Ρουμανία

Τι ψάχνει ο Απόστολος Αποστολάκης

Προς άγρα start-ups στη Ρουμανία βρίσκεται, όπως άκουσα, ο Απόστολος Αποστολάκης της Venture Friends. Φίλος τον άκουσε να λέει ότι σύντομα πρόκειται να ανακοινώσει μια επένδυση σε Ρουμανική νεοφυή επιχείρηση. Πρόσφατα επένδυσε στην start-up Proportunity που ιδρύθηκε από δύο Ρουμάνους εγκατεστημένους στη Μεγάλη Βρετανία και η οποία θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν το πρώτο τους στεγαστικό δάνειο. Το χαρτοφυλάκιό της Venture Friends

περιλαμβάνει επίσης τη Spotawheel που εδρεύει στη Ρουμανία.

Το Venture Friends στο παρελθόν είχε επενδύσει και στην Instashop που πουλήθηκε το 2015 στην Delivery Hero έναντι 360 εκατ. δολάρια.

Ο ξαφνικός «θάνατος» της Instashop

Τίτλους τέλους βάζει στις 31 ∆εκεµβρίου η Instashop στην Ελλάδα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα q-commerce σε επιστολή της προς τα συνεργαζόµενα καταστήµατα έκανε γνωστή την απόφαση της να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα επικαλούμενη το δυσµενές παγκόσµιο οικονοµικό περιβάλλον.

Η απόφαση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία αφού µέχρι και πριν από µία εβδοµάδα γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ συζητούσαν να αυξήσουν τον αριθµό των συνεργαζόµενων καταστηµάτων τους με την Instashop. Με την Instashop συνεργάζονταν τα MyMarket, ΑΒ Βασιλόπουλος, Bazaar, Θανόπουλος, Κωτσόβολος, Pet City, και µεµονωµένα καταστήµατα τροφίµων, φαρµακεία κ.ά. Η εταιρεία πέρυσι είχε τζίρο 3,18 εκατ. ευρώ από 1,54 εκατ. ευρώ το 2021, ζηµίες 3,55 εκατ. ευρώ έναντι ζηµιών 1,23 εκατ. ευρώ το 2021 και σύνολο υποχρεώσεών 2,13 εκατ. ευρώ.

Το big deal της Microsoft στην Ελλάδα

Τρία χρόνια μετά τη συμφωνία για τη δημιουργία τριών data centers στην Ελλάδα η επένδυση μαμούθ του 1 δις. ευρώ φαίνεται να μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Αύριο, όπως μαθαίνω, έχει προγραµµατιστεί να υποβάλουν προσφορές οι ενδιαφερόµενες κατασκευαστικές εταιρείες για την υλοποίηση του πρώτου data center της Microsoft στα Σπάτα.

Οι πληροφοριοδότες μου μου λένε ότι το έργο θα χτυπήσουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, Μυτιληναίος και ΑΒΑΞ.

Η επένδυση της Microsoft για υπηρεσίες cloud είχε ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου του 2020 λίγο μετά από την ψήφιση του νόμου για τoν Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που μεταξύ άλλων καθορίζει πως το Δημόσιο θα στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες Cloud, υποχρεωτικά από το 2022 και έπειτα σε μια κίνηση εκσυγχρονισμού.

Το data center στα Σπάτα µαζί µε τα υπόλοιπα δύο που θα δημιουργήσει η Microsoft στο επιχειρηµατικό πάρκο Κορωπίου έχουν ενταχθεί από τον Απρίλιο του 2022 στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Τρίτη μέρα στις Βρυξέλλες

Πολλά και σημαντικά τα θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μεταξύ αυτών και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 που θα συζητηθεί, όπως μαθαίνουμε, την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης. Και ακριβώς επειδή αναζητείται κατάληξη σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στην Σύνοδο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη ημέρα παραμονής των ηγετών στην βελγική πρωτεύουσα, να συνεχιστεί δηλαδή η συζήτηση και το Σάββατο.

Το είχε πει άλλωστε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε: "Όσο καλύτερο συντονισμό έχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε το Σάββατό μας στις Βρυξέλλες".

#INSTASHOP #MICROSOFT #ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιnstashop, Microsoft, Αποστολάκη, Ρουμανία,instashop, Microsoft, apostolaki, roumania