Λύση στο θέμα Μπελέρη αλλιώς «άκυρο» στην Αλβανία για την ένταξη στην Ε.Ε. - Η ατζέντα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό υπερασπιζόμενος την ελληνική θέση για αύξηση των πόρων που θα διατεθούν για το μεταναστευτικό ειδικά για τις χώρες της πρώτης γραμμής.

Την ελληνική επιχειρηματολογία ενισχύει το το γεγονός

ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι άλλωστε γεγονός ότι και σε πολιτικό επίπεδο έχει στηριχθεί πάνω σε αυτό και η ανοδική πορεία της ακροδεξιάς σε αρκετές χώρες της ΕΕ η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία ενόψει και των ευρωεκλογών του 2024.

Θέση της χώρας μας είναι ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία, με τον κ. Μητσοτάκη μάλιστα να είχε καταστήσει σαφές μετά το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει παράλληλα και την ενίσχυση των πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, έχει αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED 9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.

Στην ευρωπαϊκή οικονομική ατζέντα για το προσεχές διάστημα βρίσκεται φυσικά και το ζήτημα των νέων δημοσιονομικών κανόνων όπου φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη, μετά το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περί δυναμικής που δείχνει να αποκτά και από άλλα κράτη - μέλη η επιχειρηματολογία περί εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, όπως τους κάνει η Ευρώπη, για να μην κινηθούν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται και το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, στον απόηχο και της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων όπου υπήρξε χθες βράδυ και συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην Σύνοδο για μία ακόμη φορά , ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι η χώρα μας δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πάντως και χθες ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει απ'τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε και ως επένδυση στο μέλλον υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα και συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στην Γεωργία.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΑΛΒΑΝΙΑ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λύση, Μπελέρη, Αλβανία, Ε Ε, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,lysi, beleri, alvania, e e, evropaiko symvoulio