Ο σχεδιασμός του Μαξίμου και το πλάνο για το αφορολόγητο

Το ερώτημα για την περικοπή των συντάξεων θα απαντηθεί πολύ σύντομα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, το μέτρο πάει προς κατάργηση και αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση αποτάσσει από πάνω της έναν βραχνά που θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα και στο εσωτερικό του κόμματος.

Είναι βέβαιο όμως πως ο σχεδιασμός του Μαξίμου δεν σταματά στις συντάξεις. Ο προγραμματισμός δεν περιλαμβάνει μόνο ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων αλλά, βήμα με

το βήμα και όταν έρθει ο καιρός θα τεθεί θέμα και κατάργησης του ψηφισμένου μέτρου του αφορολογήτου.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές μέρες όπου ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Βουλή υποστήριξε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος όχι μόνο για να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων το επόμενο έτος, αλλά και για να προστατευθεί το αφορολόγητο στη συνέχεια.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, από την στιγμή που το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό όπως οι συντάξεις αλλά καθαρά δημοσιονομικό, και εφόσον πιάνονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα, ο στόχος είναι καθαρά η ακύρωση και όχι η αναστολή.

Το επόμενο διάστημα κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμο για την κυβέρνηση.

Η μη περικοπή των συντάξεων, η κατάργηση του υποκατώτατου, η έστω και μικρή αύξηση του κατώτατου, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους και ορισμένα άλλα αντίμετρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ μπορούν να αλλάξουν το κλίμα για την κυβέρνηση και να μπει σε προεκλογική περίοδο με καλύτερους όρους και από όσο πίστευε ο πιο αισιόδοξος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα