Ο «πατέρας» του κινητού βλέπει τη σκοτεινή πλευρά αλλά και την ελπίδα στη νέα τεχνολογία

Ο Μάρτιν Κούπερ ανησυχεί για τις επιπτώσεις της εφεύρεσής του στην κοινωνία και φοβάται ότι άθελά του οδήγησε στην απώλεια της ιδιωτικότητας και στον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το αρνητικότερο όλων είναι ότι δεν έχουμε πια ιδιωτικότητα, επειδή τα πάντα για εμάς είναι πλέον καταγεγραμμένα και προσβάσιμα σε όποιον έχει έντονη την επιθυμία να τα μάθει», είπε ο Κούπερ στο Associated Press κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης εμπορικής έκθεσης τηλεπικοινωνιών που «τρέχει» στη Βαρκελώνη (Mobile

World Congress), όπου και βραβεύτηκε.

Ωστόσο, ο 94χρονος πλέον εφευρέτης που αποκαλεί τον εαυτό του ονειροπόλο, θαυμάζει ταυτόχρονα το πόσο έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός και οι δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων και πιστεύει ότι οι καλύτερες μέρες της τεχνολογίας είναι ακόμα μπροστά της σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.

«Μεταξύ του κινητού τηλεφώνου, της ιατρικής τεχνολογίας και του Διαδικτύου, θα νικήσουμε τις ασθένειες», σημειώνει.

Ο Κούπερ, ο οποίος εμπνεύστηκε την εφεύρεσή του από το ρολόι χειρός του Ντικ Τρέισι-ο Τρέισι ήταν ένας ντετέκτιβ ήρωας κόμικς που είχε αμφίδρομη ραδιοεπικοινωνία με το αρχηγείο της αστυνομίας μέσω του διάσημου ρολογιού του- είπε ότι οραματίζεται επίσης ένα μέλλον στο οποίο τα κινητά τηλέφωνα θα φορτίζονται από ανθρώπινα σώματα.

Είναι πολύ μακριά από εκεί που ξεκίνησε

Ο Κούπερ, γέννημα θρέμμα του Σικάγο, αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις το 1950 και απέκτησε μεταπτυχιακό στην Ηλεκτρολογική Μηχανική επτά χρόνια αργότερα.

Στη δεκαετία του 1970, τα τηλέφωνα αυτοκινήτων ήταν στη μόδα. Οι συσκευές συνδέονταν στις μπαταρίες των οχημάτων και οι χρήστες πραγματοποιούσαν εξερχόμενες κλήσεις μέσω των ραδιοφωνικών καναλιών, αλλά σχεδόν αυτά τα τηλέφωνα δεν λειτούργησαν ποτέ.

Ο Κούπερ, ωστόσο, είδε τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας και την πήρε από το αυτοκίνητο για να τη βάλει στα χέρια των ανθρώπων.

Ο ίδιος έκανε την πρώτη κλήση από φορητό τηλέφωνο σε έναν δρόμο της Νέας Υόρκης στις 3 Απριλίου 1973, χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο που η ομάδα του στη Motorola είχε αρχίσει να σχεδιάζει μόλις πέντε μήνες νωρίτερα.

Για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, ο Κούπερ χρησιμοποίησε το πρωτότυπο Dyna-TAC 8000Χ- το οποίο ζύγιζε 2,5 κιλά και είχε μήκος 11 ίντσες και κάλεσε τον αντίπαλό του στα Bell Labs, που ανήκαν στην AT&T Corporation.

«Το μόνο πράγμα για το οποίο ανησυχούσα τότε ήταν αν θα λειτουργούσε αυτό το πράγμα; Και λειτούργησε», θυμάται.

Αυτή η κλήση στάθηκε η αρχή της επανάστασης των κινητών τηλεφώνων, αλλά κοιτάζοντας πίσω εκείνη την ημέρα ο Κούπερ αναγνωρίζει πως «δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ότι αυτή θα ήταν μια ιστορική στιγμή». Ο εφευρέτης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας δουλεύοντας για να φέρει στην αγορά μια εμπορική έκδοση της συσκευής, συμβάλλοντας στην έναρξη της βιομηχανίας ασύρματων επικοινωνιών και, μαζί με αυτήν, σε μια παγκόσμια επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας, αγοράς και μάθησης στον κόσμο.

«Δεν τρελαίνομαι με τα smartphones»

Παρόλα αυτά, ο Κούπερ δηλώνει ότι «δεν τρελαίνεται» για το σχήμα των σύγχρονων smartphone, των μπλοκ από πλαστικό, μέταλλο και γυαλί.

Πιστεύει ότι τα τηλέφωνα θα εξελιχθούν έτσι ώστε να «κατανέμονται στο σώμα μας», ίσως ως αισθητήρες που «μετρούν τους δείκτες της υγείας μας ανά πάσα στιγμή». Οι μπαταρίες θα μπορούσαν ακόμη και να αντικατασταθούν από ανθρώπινη ενέργεια.

«Καταναλώνετε τροφή, παράγετε ενέργεια. Γιατί να μην έχετε αυτόν τον δέκτη για το αυτί σας ενσωματωμένο κάτω από το δέρμα σας, που να τροφοδοτείται από το σώμα σας;», φαντάζεται.

Ενώ ονειρεύεται πώς μπορεί να μοιάζει το μέλλον, ο Κούπερ είναι συντονισμένος με τις τρέχουσες προκλήσεις του κλάδου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το απόρρητο.

Στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν αυστηροί κανόνες απορρήτου δεδομένων, οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τις εφαρμογές και τις ψηφιακές διαφημίσεις που παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών.

«Θα επιλυθεί και αυτό, αλλά όχι εύκολα», εκτιμά ο Κούπερ. «Προς το παρόν, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να δικαιολογήσουν ακόμη τον λόγο που παρακολουθούν το που βρίσκεστε, από πού κάνετε τις τηλεφωνικές σας κλήσεις, ποιον καλείτε, που έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο». Η χρήση του smartphone από παιδιά είναι ένας άλλος τομέας που χρειάζεται όρια, επισημαίνει ο Κούπερ.

Μια ιδέα είναι να έχουμε «διάφορα ίντερνετ με επιμελημένο περιεχόμενο για διαφορετικό κοινό».

Τα πεντάχρονα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να τα βοηθούν στη μάθηση, αλλά «δεν θέλουμε να έχουν πρόσβαση στην πορνογραφία και σε πράγματα που δεν καταλαβαίνουν», είπε.

Όσον αφορά τη χρήση του τηλεφώνου του, ο Κούπερ λέει ότι ελέγχει τα email και κάνει διαδικτυακές αναζητήσεις για πληροφορίες, αλλά και για να συνεννοηθεί με τους δικούς του για το που θα πάνε για δείπνο. Ωστόσο, «υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχω μάθει ακόμη», συμπληρώνει.

«Για παράδειγμα, ακόμα δεν ξέρω τι είναι το TikTok!»

#ΚΙΝΗΤΟ #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ #ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο «πατέρας» του κινητού βλέπει τη σκοτεινή πλευρά αλλά και την ελπίδα στη νέα τεχνολογία,