Ο Μακρόν «αδειάζει» Μπάιντεν για τις δηλώσεις περί «χασάπη» Πούτιν (βίντεο)

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπάιντεν για τον Ρώσο πρόεδρο από την Βαρσοσία της Πολωνίας, όπου βρέθηκε προκειμένου να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ντούντα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αντιτάχθηκε στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας για «κλιμάκωση της κατάστασης».

Όπως σημείωσε, μάλιστα, σε συνέντευξή του στο France 3 - σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό «χασάπης» - ο ίδιος «δεν θα χρησιμοποιούσε

αυτές τις λέξεις», καθώς συνεχίζει να συνδιαλέγεται με τον Ρώσο Πρόεδρο.

BREAKING:

Macron is criticizing Biden for calling Putin “a butcher”. The French president says it’s not constructive.

“I would not use that kind of language. If a ceasefire is to be brokered, we must not escalate — neither through words nor actions.” pic.twitter.com/REzBTzJWc5

— Visegrád 24 (@visegrad24) March 27, 2022

Ο Μακρόν σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ρωσία διαπράττει ένα στρατηγικό σφάλμα, ωστόσο, είναι σκόπιμο να αποφευχθεί η κλμάκωση με λόγια και με πράξεις, ενώ τόνισε πως «αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο χωρίς να κάνουμε πόλεμο».

«Στενεύουν τα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας»

Τα νέα σχόλια που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στενεύουν το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, απάντησε χθες εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μέσω του πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε, αργότερα το Σάββατο, ακόμη μία ανάφορα, για την οποία χρειάστηκε να ακολουθήσει διευκρινιστική δήλωση του Λευκού Οίκου.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε πως «ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», φ΄ραση που αρχικά έγινε αντιληπτή ως παρακίνηση του Μπαίντεν για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι ζούμε με τους Ρώσους»

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε την Κυριακή πως «με τις ΗΠΑ είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλές κοινές αρχές και αξίες, όμως αυτοί που ζουν με τους Ρωσους είμαστε εμείς οι ευρωπαίοι».

Υπογράμμισε, παράλληλα, εκ νέου την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη τη δική της πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Επισήμανε ότι αύριο ή μεθαύριο θα διαβουλευτεί μαζί του για την επιχείρηση αποχώρησης κατοίκων από την Μαριούπολη την οποία η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα προωθήσει από κοινού με την Ελλάδα και την Τουρκία. Χαρακτήρισε, ωστόσο, την έως τώρα στάση της Τουρκίας «κυνική» - υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ένα ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό.

«Ο Πούτιν θέλει μια Ευρώπη υποταγμένη στην αυτοκρατορία του»

Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά υπάρχουν δύο αντιλήψεις στην Ευρώπη διαμετρικά αντίθετες.

Ο Πούτιν έχει μία αντίληψη για την Ευρώπη που είναι ακριβώς αντίθετη από αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε.

«Θέλει μία Ευρώπη υποταγμένη στην αυτοκρατορία του, που δεν θα σέβεται τα σύνορα και τα δικαιώματα των λαών στην αυτοδιάθεση. Οικοδομήσαμε την Ευρώπη πάνω στις εντελώς αντίθετες αρχές», κατέληξε ο Μακρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα