Ο κορονοϊός «εξαφάνισε» τη γρίπη: Ο κίνδυνος που ελλοχεύει τους επόμενους χειμώνες

Τους λόγους που οι επόμενες περίοδοι εποχικής γρίπης μπορεί να κρύβουν κινδύνους για τη δημόσια υγείας, περιέγραψε σε νέα του συνέντευξη ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε: «Eίναι σχεδόν βέβαιο ότι οι τύπου του ιού της γρίπης που μολύνουν ζώα θα βρουν κάποια στιγμή τρόπο να μολύνουν τους ανθρώπους προκαλώντας ένα νέο πανδημικό κύμα στο μέλλον».

Παρά΄λλλα, εξέφρασε τους προβληματισμούς της επιστημονικής κοινότητας γύρω από την επόμενη περίοδο εποχικής γρίπης στη χώρα μας, αλλά και τη σχέση μεταξύ γρίπης και του κορονοϊού

SARS-Cov2.

Όπως αναφέρει και ο ΕΟΔΥ στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης «η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα παρέμεινε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα καθ’όλη την διάρκεια επιτήρησης. Η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 επηρέασε συνολικά τις επισκέψεις στις δομές για αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης».

Σύμφωνα με την έκθεση από την έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης για την περίοδο 2020-2021 στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Είναι η χρήση μασκών και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέτρεψαν τον πλήρη έλεγχο και της εποχικής γρίπης, όπως σημειώνει στο News4Health, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ωστόσο, η χαμηλή κυκλοφορία της γρίπης τον τελευταίο χρόνο ίσως προκαλέσει εμπόδια στην αντιμετώπιση της με τα αντιγριπικά εμβόλια, την επόμενη περίοδο.

Κάθε χρόνο τα εμβόλια κατά της γρίπης αναπτύσσονται βασιζόμενα στα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν περισσότερο. Αλλά η ανταπόκριση του εμβολίου της επόμενης περιόδου γρίπης είναι ερωτηματικό, αν ο ιός κυκλοφορήσει περισσότερο και νέες μολύνσεις εμφανιστούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε τις συστάσεις του για τα αντιγριπικά εμβόλια στα τέλη του Φεβρουαρίου, όπως κάθε χρόνο, αλλά αυτές οι συστάσεις βασίστηκαν σε λιγότερα περιστατικά γρίπης από ό,τι συνηθιζόταν.

Παράλληλα, όμως, κάποιοι εκτιμούν πως η μικρότερη κυκλοφορία ιού της γρίπης μειώνει τις πιθανότητες νέας μετάλλαξης του και τότε ίσως το εμβόλιο της περιόδου 2021-2022 να είναι περισσότερο αποτελεσματικό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει και η έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης και από τη γρίπη.

H συνέντευξή του στο news4heath.gr:

Κύριε Μαγιορκίνη γιατί προβληματίζει η περίοδος της γρίπης το χειμώνα που έρχεται;

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας του Covid-19 μέσα στον προηγούμενο χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν εντυπωσιακά οι λοιμώξεις που οφείλονται στον ιό της γρίπης. Τον ερχόμενο χειμώνα αναμένουμε χαλάρωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και τουλάχιστον μερική επάνοδο στην κανονικότητα εξαιτίας του εμβολιασμού. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να επανέλθει η δραστηριότητα από τον ιό της γρίπης στα αναμενόμενα εποχικά επίπεδα.

Αυτό που μας προβληματίζει είναι κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικός ο σχεδιασμός των εμβολίων της γρίπης, αν θα υπάρχουν αρκετά και αντιπροσωπευτικά δεδομένα για το ποια στελέχη είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν το πανδημικό κύμα.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη διαχείριση της πανδημίας του Sars-Cov2;

Αν έχουμε αύξηση της δραστηριότητας της γρίπης και δεν έχουμε ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας από τον ετήσιο εμβολιασμό της γρίπης, τότε είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας εξαιτίας συγκυκλοφορίας 2 ιδιαίτερα παθογόνων αναπνευστικών ιών. Καθότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε σημαντική συγκυκλοφορία των 2 ιών θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τάχιστη διάγνωση και την κατάλληλη παροχή έγκαιρης θεραπείας.

Αν η γρίπη υποχωρήσει για μερικά χρόνια, υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει αργότερα με κάποιο στέλεχος που προκαλέσει μια άλλη πανδημία;

Οι ιοί της γρίπης μολύνουν ζώα με τα οποία έχουμε πολύ στενές επαφές για χιλιετίες δηλαδή τα γουρούνια και οικότροφα πτηνά όπως οι κότες και οι πάπιες. Είναι εξαιρετικά απίθανο να μην ξαναϋπάρξει πανδημία γρίπης. Ακόμα και αν εξαφανισθούν πλήρως οι τρέχουσες μορφές του ιού της γρίπης που μολύνουν τον άνθρωπο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι τύπου του ιού της γρίπης που μολύνουν ζώα θα βρουν κάποια στιγμή τρόπο να μολύνουν τους ανθρώπους προκαλώντας ένα νέο πανδημικό κύμα.

Το θέμα που τίθεται λοιπόν αν υπάρξει παύση εποχικής γρίπης για μερικά χρόνια είναι πόσο ευάλωτοι θα είμαστε στο νέο πανδημικό κύμα και πόση εναπομένουσα διασταυρούμενη ανοσία θα υπάρχει ως μνήμη στον πληθυσμό. Αν τα επίπεδα διασταυρούμενης ανοσίας έχουν εξασθενίσει τότε είναι πιθανό το νέο πανδημικό κύμα να φτάσει τα υψηλότατα επίπεδα νοσηρότητας και θνητότητας που είχε η Ισπανική γρίπη το 1918.

Keywords
Τυχαία Θέματα