Ο Καραμανλής, το Βουκουρέστι και οι διαρροές - Το παρασκήνιο για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού

Το τελευταίο διάστημα, ο Κώστας Καραμανλής αποφεύγει να συναντήσει δημοσιογράφους στην Παναγή Κυριακού. Εχει μιλήσει μόνο με ελάχιστους , εκτιμώντας οτι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με την εμπλοκή του ονόματός του σε οτι αφορά το Σκοπιανό.

Γνωρίζοντας καλά την διαφορά μεταξύ επικοινωνίας και πολιτικής, αντιλαμβανόταν από την αρχή της συζήτησης γιά το Σκοπιανό οτι η περίοδος του Βουκουρεστίου θα βρισκόταν στο επίκεντρο και όλοι θα

ήθελαν να μάθουν ποιά είναι η σημερινή του θέση. Αφενός από την κυβέρνηση θα επιχειρούσαν να καταφέρουν πλήγματα στη Νέα Δημοκρατία με την επίκληση της θέσης του Βουκουρεστίου, αφετέρου στη ΝΔ θα έπρεπε να κάνουν προσεκτικούς χειρισμούς γιά ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα που το κόμμα τους είχε χειριστεί με συγκεκριμένο τρόπο στο παρελθόν.

Γιά όσους τον γνωρίζουν καλά, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων δημοσιογράφων, η θέση του Καραμανλή γιά το σκοπιανό είναι συγκεκριμένη και διαχρονική. Και δεν αλλάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Οι χειρισμοί του Βουκουρεστίου, όμως, αποτέλεσαν εξ αρχής πεδίο πολιτικής μάχης, κάτι το οποίο ο Καραμανλής ανέμενε ωε φυσιολογική πολιτική εξέλιξη.

Οπως συνηθίζεται με θέματα που περιστρέφονται γύρω απο το όνομά του, έτσι και τώρα δεκάδες βουλευτές ζήτησαν να συνανηθούν μαζί του γιά να γίνουν κοινωνοί των θέσεών του. Κάποιοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς συζητείται σε ένα πολυδιάστατο και τεχνικά δύσκολο θέμα, διότι θα πρέπει να υπάρχει γνώση και των διπλωματικών διαστάσεων και κάποιοι όχι. Επίσης, ο Καραμανλής ακόμα και όταν συναντά βουλευτές προσέχει πολύ τα λόγια του διότι δεν επιθυμεί να υπάρξουν παρερμηνείες. Αλλωστε, γιά να μην υπάρξουν πιθανές προστριβές εσωτερικά της ΝΔ, είχε συζητήσει γιά το θέμα με στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως επίσης έχει μιλήσει γιά αυτό και με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, όχι μόνο τώρα και όχι μόνο μία φορά.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο ίδιος αποφάσισε να κάνει μία παρέμβαση στην εφημερίδα real news όπου θέλησε να τονίσει οτι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος.

Το δεύτερο δημοσίευμα, που έπαιξε παντού σε όλα τα μέσα ενημέρωσης γιά την παρέμβασή του οτι δεν υπήρξε συμφωνία στο Βουκουρέστι, προκάλεσε συζητήσεις με αποτέλεσμα να γίνει διαρροή διάψευσης απο το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Ποιά είναι η θέση του Κώστα Καραμανλή γιά το Σκοπιανό; Οτι θα πρεπει να υπάρξει μία κρυστάλλινη λύση που να ξεκαθαρίζει πλήρως οτι δεν θα γίνει χρήση οποιουδήποτε μακεδονικού «έθνους» στο μέλλον γιά την γειτονική χώρα. Επίσης, γιά το Βουκουρέστι ο Κ. Καραμανλής υπενθυμίζει στους συνομιλητές του, οχι τώρα, αλλά διαχρονικά, οτι η πολιτική του γιά σύνθετη ονομασία κλπ ήταν ως «βάση διαπραγμάτευσης» . Αυτό πολύ απλά σημαίνει οτι θα έμπαινε στο τραπέζι γιά συζήτηση η ελληνική αυτή θέση, εφόσον και η άλλη πλευρά προσερχόταν στο τραπέζι με πρόταση απαλλαγμένη από την αδιαλλαξία των Σκοπίων εκείνης της εποχής.

Επίσης, κάτι σημαντικό: Το ΝΑΤΟ δεν έχει την αρμοδιότητα να συζητά την λύση του Σκοπιανού. Η διαπραγμάτευση αυτή γινόταν στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών. Και το Βουκουρέστι ήταν σύνοδος του ΝΑΤΟ. Αρα, εφόσον δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο Σκοπιανό, δεν μπήκε και στην ατζέντα , κατόπιν βέβαια την σκληρής θέσης της κυβέρνησης Καραμανλή εκείνη την εποχή.

Με άλλο λόγια, η κυβέρνηση τότε, γνωρίζοντας οτι είχε απέναντι τον Νικολας Γκρουέφσκι, ο οποίος δεν δεχόταν ούτε καν την σύνθετη ονομασία, επέλεξε μία γραμμή η οποία θα έδειχνε στην διεθνή κοινότητα οτι η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά και συζητά, ενώ η άλλη πλευρά δεν κάνει κανένα βήμα. Και μετέφερε ως «βάση διαπραγμάτευσης» την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό , έναντι όλων.

Για να φτάσει η συζήτηση στην ονομασία, θα έπρεπε να έχει περάσει πρώτα από αυτό το στάδιο, της αποδοχής αυτής της βάση διαπραγμάτευσης από τα Σκόπια κάτι που όπως είχε σωστά εκτιμηθεί δεν έγινε ποτέ. Γι αυτό και δεν προχώρησε η συζήτηση γιά όνομα, παρόλο που πράγματι οι γνωστές ορολογίες «έπαιζαν» ως προτάσεις από τη προηγούμενη δεκαετία.

Δημιουργεί πρόβλημα στη ΝΔ το Σκοπιανό; Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι στη ΝΔ δεν υπάρχει θέμα συνοχής ούτε προβλήματα με τους βουλευτές της Μακεδονίας εφόσον δεν έχει πει κάτι διαφορετικό από τις θέσεις που είχε πάντα. Θέμα θα υπάρξει σε περίπτωση που η ΝΔ , υπό διαμορφούμενες συνθήκες βέβαια, κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, που μπορεί π.χ. να περιέχει και την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

Οσο γιά το Βουκουρέστι, σήμερα γιά τη ΝΔ αυτό είναι « το μίνιμουμ που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση» μιλώντας μάλιστα γιά «κατάκτηση». Αυτή είναι η λέξη γιά τη ΝΔ: « Κατάκτηση» του Βουκουρεστίου, το οποίο, υπενθυμίζεται τι ακριβώς ήταν;
Ηταν η επιτυχής πολιτική κατάκτηση να μην μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με μία ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» που αν γινόταν θα προκαλούσε άλλες εξελίξεις και σίγουρα μία ακόμα ήττα στο Σκοπιανό.

Αυτό φρόντισε να μεταφέρει, γιά να γίνει απολύτως κατανοητό και ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, στην πρωινή τηλεοπτική του εμφάνιση, λίγες ώρες μετά τις έντονες συζητήσεις γιά την στάση του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού.

Δηλαδή, η ΝΔ ουσιαστικά λέει στην κυβέρνηση οτι το ελάχιστο είναι να επαναληφθεί οτι και το 2008: Να μην μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ εάν δεν έχει λυθεί το Σκοπιανό. Αν όμως υποκύψει σε πιέσεις να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ χωρίς συνολική λύση τότε θα πρόκειται γιά μία μεγάλη ήττα.

Keywords
Τυχαία Θέματα